Суд надав Генпрокуратурі доступ до документів видання «Новое время» після статті про «діамантового прокурора»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Суд надав Генпрокуратурі доступ до документів видання «Новое время» після статті про «діамантового прокурора»

Нужненко Сергій \ УНИАН

Печерський райсуд Києва надав Генеральній прокуратурі доступ до внутрішньої документації редакції інтернет-видання «Новое время», повідомляється на сайті видання.

ГПУ звернулася за таким дозволом після статті журналіста «Нового времени» Івана Верстюка. У його матеріалі йшлося про навчання дочки одного з «діамантових прокурорів», екс-заступника прокурора Київської області Олександра Корнійця у Великій Британії. Згідно з матеріалом, Корнієць, маючи зарплату в 200 тис. грн на рік, заплатив понад 120 тис. фунтів стерлінгів за навчання дочки у британських школах.

Видання стверджує, що спиралося на дані розслідування, проведеного Британським кримінальних агентством. Генпрокуратура розцінила публікацію цих даних як розголошення таємниці слідства і в червні 2017 року вже допитувала Верстюка.

«Рішення Печерського райсуду, що дає Генпрокуратурі необмежений доступ до редакційних матеріалів, порушує, за оцінкою НВ, не тільки свободу слова, але і право журналістів на захист джерел інформації. Про цей випадок вже поінформовано ОБСЄ і низка народних депутатів Верховної Ради», — йдеться в заяві видання.

«Новое время» підкреслило, що залишає за собою право звернутися зі скаргою на дії ГПУ і Печерського райсуду в Європейський суд з прав людини.

Хто такі «діамантові прокурори»?

Фігуранти кримінального провадження за звинуваченням у хабарництві — екс-заступник начальника Головного слідчого управління ГПУ Володимир Шапакін і екс-заступник прокурора Київської області Олександр Корнієць. Провадження розпочато 6 липня 2015 після обшуку у прокурорів, підозрюваних у корупції, і триває донині.

Під час їхнього затримання у чиновників виявили близько $500 тис., а також коштовності та цінні папери, зокрема 35 пакетів з діамантами загальною кількістю 65 каменів. Обидва фігуранти справи вийшли під заставу.