Ворота в пекло. У Великій Британії знайшли печеру, вкриту середньовічними захисними знаками «від потойбічних сил»

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

У Великій Британії в печерах Кресвелл Крегс знайшли сотні символів, що «захищають» від потойбічних сил, а також «ворота в пекло». Про це пише The Guardian.

Знаки на стінах печери знайшли ентузіасти з групи Subterranea Britannica Ед Вотерс і Гейлі Кларк. Раніше вони припускали, що це були звичайні графіті, проте тепер експерти дійшли висновку, що вони призначалися для захисту від темних сил.

Масштаб і різноманітність відміток, зроблених на вапнякових стінах і стелі печери, в центрі якої глибока темна діра, безпрецедентні. Знаки в печері можна вважати найбільшою концентрацією апотропічних знаків або символів для запобігання зла чи нещастя, що коли-небудь існували у Великій Британії.

Елісон Ферн, експерт університету Лестера із захисних знаків, зазначила, що літери і символи є християнськими, але їх не слід розглядати в цьому контексті. З ХVI ст. до початку ХIХ-го йдеться швидше про забобони, а не про релігію.

«Наприклад, коли в наші дні люди можуть схрестити пальці або сказати «о, боже». Це знак, який ти робиш, щоб захистити себе», — сказала вона.

Про те, від чого захищають символи, можна тільки здогадуватися. «Це можуть бути фейрі, відьми, що завгодно, чого могли боятися», — зазначила вона.

Ритуальні захисні знаки найчастіше зустрічаються в будинках і церквах, у дверях і вікнах — для того, щоб відігнати злих духів. Їх і раніше знаходили в печерах, але ніколи в такому масштабі.