Генпрокурор отримав заяву про незаконне збагачення Юлії Тимошенко. Розслідуванням займеться САП

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Генпрокурор отримав заяву про незаконне збагачення Юлії Тимошенко. Розслідуванням займеться САП

Синиця Олександр / УНІАН

Генеральний прокуратур Юрій Луценко передав до Спеціальної антикорупційної прокуратури заяву про ймовірне незаконне збагачення та декларування недостовірної інформації кандидатом у президенти, нардепом Юлією Тимошенко.

Заяву про можливе вчинення цих злочинів лідеркою партії «Батьківщина» Луценку подала виконавчий директор «Центру протидії корупції» Дарія Каленюк. Про це theБабелю повідомили джерела у ГПУ.

Як зазначають у прес-службі прокуратури, йдеться про кримінальні правопорушення, передбачені ч. 3 ст. 368-2 та ст. 366-1 Кримінального кодексу. Відповідно до вимог законодавства, розслідування таких правопорушень віднесено до виключної підслідності детективів Національного антикорупційного бюро.

«Законом заборонено доручати здійснення досудового розслідування злочинів, підслідних НАБУ, будь-якому іншому органу. Беручи до уваги наведене, генеральним прокурором прийнято рішення про скерування заяви про злочин до САП для організації її належного розгляду та прийняття рішення», — заявили в прес-службі ГПУ.

Про що мова?

Грантова українська громадська організація «Центр протидії корупції» 13 лютого повідомила, що вимагає від генпрокурора Юрія Луценка відкрити кримінальне провадження про можливе незаконне збагачення кандидата у президенти Юлії Тимошенко.

У заяві організації апелюють до публікацій українських та іноземних ЗМІ про те, що американська фірма Two Paths LLС у лютому 2018 року найняла піар-компанію Avenue Strategies Global LLC представляти інтереси Юлії Тимошенко. Усього йшлося про виплату $390 тис. у 2018 році піарнику, який також обслуговував президента США Дональда Трампа. Зазначається, що прізвище Тимошенко як особи, якій надають лобістські послуги, безпосередньо згадується в офіційній звітності піар-компанії, поданій до Департаменту юстиції США.

Центр протидії корупції наголошує, що у деклараціях депутатки немає статків, що відповідають витратам у $390 тис. «Відтак, незрозуміле походження грошей на послуги американських лобістів може свідчити про незаконне збагачення Тимошенко», — пояснюють в ЦПК.

Окрім того, відомості Департаменту юстиції США підтверджують, що інша американська компанія — Innovative Technology and Business Consulting — найняла американських лобістів The Livingstone Group LLC для організації у 2018 році зустрічей Юлії Тимошенко з деякими американськими політиками у Вашингтоні.

Вартість цих послуг складає $50 тис. на місяць у період з червня 2018 по червень 2019 року. Загальна сума контракту становить $600 тис.

  • Раніше суд зобовʼязав Державне бюро розслідувань (ДБР) відкрити провадження через імовірну легалізацію коштів партією «Батьківщина». Скаргу подали юристи проекту «Тисни». У ДБР повідомили, що почали досудове розслідування за статтею 209 КК (відмивання грошей, здобутих незаконним шляхом).