Лондонський музей виграв суд проти мешканців сусідніх будинків. Їм не подобалося, що відвідувачі Tate Modern витріщаються в їх вікна

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Обурені мешканці хотіли приховати частину популярного оглядового майданчика музею Tate Modern у Лондоні, заявляючи про вторгнення в особисте життя. Пʼять жителів програли судовий процес, в якому вимагали відгородити частину балкона 10-го поверху. Відвідувачі продовжать насолоджуватися панорамним видом на Лондон в Tate Modern, як і крупним планом прилеглих розкішних квартир. Про це пише Art Net.

«Платформа перегляду 10-го рівня є важливою частиною публічної оферти Tate Modern, і ми раді, що вона залишиться доступною для наших відвідувачів», — зазначив представник музею, додавши, що вони як і раніше будуть памʼятати про своїх сусідів.

Є знак, що закликає відвідувачів «поважати приватне життя сусідів». Проте для засмучених мешканців повідомлення недостатньо, і їх битва триває.

Розчаровані рішенням, власники квартир не стали завішувати вікна жалюзі і шторами. Їх адвокати стверджували в суді, що, коли їх залишають відкритими, гості музею часто знімають внутрішню частину квартир і їх мешканців, і багато з них згодом публікуються в соціальних мережах. «Мешканці з дітьми постраждали особливо сильно», — додали вони в заяві.

Жителі вперше подали позов до музею 2017 року, стверджуючи, що згідно з Законом про права людини, порушується недоторканність приватного життя. Відтоді цей випадок став настільки відомим відвідувачам музею, що один художник, Макс Зідентопф, вирішив встановити бінокль на оглядовому майданчику в листопаді минулого року. Нібито як данину поваги до «найпопулярнішої» виставки. Цей крок тільки посилив протидію сусідів закладу культури.

  • Музею історії і мистецтва в Женеві (Швейцарія) довелося опублікувати фотографії античних статуй з написами «Цензура» на інтимних місцях через заборону Facebook.
  • Робота Бенксі «Любов у сміттєвому баку», яка сама знищила себя після продажу на аукціоні в минулому році, була виставлена в німецькому музеї — після того, як чиновники переконалися, що її механізм знищення більше не працює.