Завтра КМІС представить нові президентські рейтинги. Ми публікуємо їх сьогодні

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Артист Володимир Зеленський, чинний президент Петро Порошенко та лідер «Батьківщини» Юлія Тимошенко лідирують серед кандидатів на посаду президента України. Такими є дані всеукраїнського опитування Київського міжнародного інституту соціології (КМІС) «Думки та погляди населення України», що у своєму розпорядженні має theБабель. Його результати оприлюднять завтра вдень. Опитування проводилося на замовлення клієнта, імʼя якого в КМІС не називають.

Які результати?

У першому турі за Зеленського готові віддати голоси 16,4% опитуваних, за Порошенка — 10,8%, за Тимошенко — 9,6% респондентів серед усіх опитаних. Далі у рейтингу йдуть самовисуванець, член обʼєднання «Опозиційна платформа — За життя» Юрій Бойко (6%), лідер «Радикальної партії» Олег Ляшко (4%), лідер «Громадянської позиції» Анатолій Гриценко (3,7%), лідер «Самопомочі» Андрій Садовий (1,4%), самовисуванець Ігор Смешко (1,4%) та висуванець від партії «Укроп» Олександр Шевченко (1,3%). При цьому 27% опитаних не визначилися з вибором, а 6% взагалі не братимуть участь у виборах.

Разом з тим серед тих, хто визначився, за Зеленського проголосували б 26,9%, за Порошенка — 17,7%, за Тимошенко — 15,8% опитаних.

Крім того, українці вважають, що найбільші шанси стати президентом має Петро Порошенко. Таку думку висловили 17,8% респондентів. У перемогу Юлії Тимошенко вірять 16,8% опитаних, 13,7% респондентів вважають, що перемогу здобуде Володимир Зеленський.

Варто зазначити, що антирейтинг кандидатів у президенти теж очолює Петро Порошенко. 40,8% респондентів не проголосували б за нього за жодних обставин. За Юлію Тимошенко не проголосували б 25,2%, за Юрія Бойка — 16,8%.

У другому турі виборів Зеленський перемагає Порошенка і Тимошенко, а сама Тимошенко перемагає Порошенка, Гриценка і Бойка. Чинний президент у другому турі, згідно з опитуванням, перемагає тільки Бойка.

В опитуванні присутній цілий розділ, присвячений Володимиру Зеленському. У ньому містяться відповіді респондентів на питання про те, коли саме вони вирішили голосувати за артиста та чому. Окрім цього, українців питали, чи змінилося їхнє ставлення до Зеленського після його рішення балотуватися у президенти, про ставлення до його передвиборчої кампанії, а також — чи вважають вони артиста «новим обличчям» в українській політиці.

Опитування проводилося з 31 січня до 10 лютого 2019 року. Під час дослідження провели 2007 інтерв’ю з респондентами, які проживають у 134 населених пунктах України.

Статистична похибка вибірки не перевищує:

  • 3,3% для показників, близьких до 50%,
  • 2,8% для показників, близьких до 25 або 75%,
  • 2,0% для показників, близьких до 12 або 88%,
  • 1,4% для показників, близьких до 5 або 95%,
  • 0,7% для показників, близьких до 1 або 99%.