У США глава МВС Аваков презентував стратегію деокупації Донбасу. Що він пропонує?

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У США глава МВС Аваков презентував стратегію деокупації Донбасу. Що він пропонує?

Abdulhamit Topal / Anadolu Agency / Getty Images

В Інституті Миру у Вашингтоні (США) міністр внутрішніх справ Арсен Аваков презентував стратегію, яка має допомогти повернути окуповані території Донбасу під контроль Києва. Як розповів глава МВС theБабелю, у круглому столі також брали участь представник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер, заступник помічника Державного секретаря США з питань Європи та Євразії Джордж Кент, а також колишні посли США в Україні та дипломати.

«Це перша презентація на такому рівні, і це принципово, що ми вийшли на міжнародний діалог. Тема дуже делікатна, у всіх сторін свої страхи і болючі питання, це не беручи до уваги найбільше питання — згоду Росії! Ми не чекаємо, що результат буде швидким. Моя головна мета — показати, що у нас є план! А значить, є основа для того, щоб почати дискусію», — сказав Аваков.

Прес-служба Міністерства внутрішніх справ України

У своїй стратегії глава МВС пропонує:

  • Створити на окремо обраній ділянці окупованих територій демілітаризовану зону безпеки, а всі військові формування з обох сторін відвести за обумовлену лінію.
  • Українські прикордонники за підтримки спеціальної міжнародної миротворчої місії мають взяти під свій контроль цю зону та її межі. Правопорядок на цій території забезпечує Нацполіція, Нацгвардія та моніторингова місія.
  • Далі на цій території проводяться місцеві вибори згідно з українським законодавством.
  • Відновлюється робота всіх державних інститутів, правоохоронних органів України, поновлюється безпека і правопорядок, соціальне забезпечення, освіта, фінансова сфера.
  • Після цього поступово під контроль України повернуться й інші окуповані території.

«Коли люди побачать, що зайшла українська влада з українським прапором, створила перехідні компромісні умови, забезпечила належну якість життя і безпеку для цих людей, всі інші території крок за кроком будуть повертатися в Україну», — зазначив Аваков.

За словами міністра, процес деокупації на перших двох територіях може тривати від 6 до 8 місяців.

«У нас всього шість пунктів, за якими ми не готові йти на компроміси. Зміна державного устрою України — не можна ставити питання про державу Україна як федерацію. Державний кордон України — повинен контролюватися виключно ДПСУ. Жителі деокупованих територій Донбасу — громадяни України. Теорія про те, що ми віддамо вам Донбас, а ви нам Крим, — також не може бути. Амністія не може бути застосована до осіб, які здійснили тяжкі злочини. І, звісно, на обговорення не ставиться питання про курс України в ЄС та НАТО», — зазначив Аваков.