Нацистські символи і графіті. У Франції майже вдвічі за рік зріс рівень антисемітизму

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

У Франції заговорили про збільшення кількості антисемітських актів після того, як на вулицях почали зʼявлятися графіті з погрозами. Про це повідомив міністр внутрішніх справ Крістофер Кастанер на своїй сторінці в Twitter.

Згідно з його словами, за минулий рік рівень актів антисемітського характеру виріс на 74%. У 2018 в країні зафіксований 541 подібний випадок, а в 2017 всього 311.

Також чиновник розповів, що невідомі спиляли дерево на Сент-Женевʼєв-де-Буа, яке було посаджено в знак памʼяті про французького єврея Ілана Хамілі, якого підлітки з так званої «банди варварів» утримували і катували 24 дні.

У той же час художник Крістіан Гюмі, один з найбільш визнаних майстрів трафаретного графіті, розповів, що невідомі залишають на поштових скриньках із зображенням вʼязня Освенціму нацистські символи.

«Ганьба тому, хто намалював огидне графіті й свастику на обличчі вʼязня Освенціму Симони Вейль, обличчя якої намалювали на поштових скриньках минулого року. Яке боягузтво. Дуже засмучує», — зазначив він.

Представник межміністерської комісії з боротьби з антисемітизмом, расизмом і гомофобією Фредерік Потьє уточнив, що подібні випадки виникають, коли є ненависть до євреїв і демократії.

«Коли ненависть до євреїв поєднується з ненавистю до демократії, такий словниковий запас опиняється на стінах», — уточнив він.

Twitter/Федерік Пот'є

  • У Парижі біля будівлі Національного зборів одному з учасників протесту «жовтих жилетів» гранатою зі сльозогінним газом відірвало кисть руки.
  • 6 січня у Франції поновилися протести «жовтих жилетів». Акції за участі понад 50 тисяч осіб почалися в Парижі, Марселі, Бордо, Тулузі, Ліоні, а також в інших великих містах.