У Швейцарії суд визнав банкрутом компанію Mars One. Вона відбирала охочих колонізувати Марс

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Цивільний суд швейцарського Базеля визнав акціонерне товариство Mars One Ventures банкрутом, повідомляє Engadget.

Ця компанія займалася фінансуванням проекту Mars One з відправки колоністів на Марс. Засновник проекту Бас Лансдорп повідомив виданню, що некомерційна частина проекту Mars One Foundation все ще працює, проте не зможе функціонувати без інвестицій.

Що таке Mars One?

Проект Mars One заснували у 2012 році і він передбачав відправку людей на Марс без можливості повернутися назад. Для цього на Червону планету спочатку повинні були відправити вантажі з необхідним обладнанням, а також житловими та сервісними модулями, а потім і перших людей.

Також проект передбачав, що кандидати та учасники марсіанських експедицій стануть учасниками реаліті-шоу, яке допоможе фінансувати проект. Заявки для участі в проекті подали понад 200 тис. осіб, із яких у 2015 році відібрали 100 кандидатів.

При цьому сама організація заявляла, що не є аерокосмічною компанією і всі роботи з розробки, виробництва і запуску космічних апаратів будуть передані субпідрядникам. Штат компанії становив 8 осіб.

Спочатку запуск планувався на 2022 рік, але пізніше його перенесли, спершу на 2024 рік, а пізніше — на 2026-й. Проект неодноразово критикували за нереалістичність. Зокрема, фахівці вказували на низьку опрацьованість технічних рішень, нереалістичні терміни, а також відсутність необхідного фінансування.

  • Компанія SpaceX запланувала місію на Марс на 2022 рік. Для цього буде використовуватися надважка багаторазова ракета-носій BFR, робота над якою ще не закінчена. Перша команда будівельників, за планами Ілона Маска, добереться до Червоної планети через два роки.
  • SpaceX вибрала чотири можливих райони посадки для своїх кораблів: рівнина Утопія, рівнина Аркадія, область Деутеронілус Менсе і гори Флегра. У цих місцях може бути досить холодна погода, щоб під поверхнею був лід, і досить сонячно, щоб заряджати сонячні батареї.
  • Між тим, американський інженер і телеведучий-популяризатор науки Білл Най висміяв ідеї Ілона Маска про колонізацію Марса. Він назвав тераформування Червоної планети науковою фантастикою.