Вночі: глава Пентагону прибув до Афганістану, Мадуро проводить у Венесуелі масштабні військові навчання, а в Британії назвали найкращий фільм року

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Глава Пентагону прибув до Афганістану

Виконувач обов’язків міністра оборони США Пат Шанахан прибув 11 лютого до Афганістану з неоголошеним візитом, щоб зустрітися з військовими високопосадовцями та афганськими чиновниками. Частина лідерів в Афганістані виступає проти будь-якої мирної угоди з талібами, а самі таліби поки що відмовляються вести переговори з урядом у Кабулі, називаючи урядовців маріонетками Заходу. Шанахан заявив, що наголосить у переговорах з афганськими лідерами на необхідності досягти миру з талібами. Він також додав, що не має вказівок від Білого дому щодо зниження чисельності американських військ в Афганістані з нинішніх 14 тисяч.

У Венесуелі розпочалися наймасштабніші в історії країни навчання

Президент Венесуели Ніколас Мадуро 10 лютого у штаті Міранда очолив наймасштабніші в історії країни цивільно-військові навчання, які отримали назву «Двохсотріччя Ангостури — 2019». Маневри триватимуть до 15 лютого. У них беруть участь як збройні сили країни, так і Боліваріанська національна поліція. «Солдати Болівара змусять» США дорого заплатити за будь-яку спробу «доторкнутися до священної землі венесуельської Батьківщини», зазначив Мадуро, відкриваючи навчання.

У Білому домі не виключають новий шатдаун у США через пʼять днів

Керівник апарату Білого дому Мік Малвейні в інтервʼю NBC News заявив, що не виключає початку нового шатдауну у США (призупинення роботи федерального уряду) через 5 днів — після 15 лютого. За його словами, це може трапитись, якщо Конгрес не домовиться з президентом США Дональдом Трампом і не виділить необхідні кошти на зведення стіни на американо-мексиканському кордоні.

«Припустимо, на цих переговорах переважає позиція лівого крила Демократичної партії, і вони поклали на стіл президента законопроект, скажімо, з нульовою сумою на стіну або $800 млн, а це абсурдно мало. Як він це підпише?» — сказав Малвейні.

Кінопремія BAFTA оголосила переможців

Британська академія кіно і телевізійних мистецтв назвала «Рому» Альфонсо Куарона найкращим фільмом року. 72-га церемонія вручення премій BAFTA пройшла у лондонському «Альберт-холі" ввечері 10 лютого, пише Укрінформ. Ведучою церемонії другий рік поспіль стала британська актриса Джоанна Ламлі. «Рому» також визнали найкращим неангломовним фільмом, а сам Куарон отримав за цю стрічку нагороди найкращого режисера та оператора.

Проте загалом за кількістю нагород його картина поступилася «Фаворитці» Йоргоса Лантімоса, яка виграла у семи категоріях із 12, де номінувалася, також як і найкращий британський фільм. Водночас «Рома» перемогла у чотирьох із семи номінацій.