«Антонов» відновлює виробництво літаків «Ан». Російські деталі в них замінять китайськими

Автор:
Андрій Сухраков
Дата:

Державне підприємство «Антонов» відновлює виробництво літаків Ан-148, Ан-158 і Ан-178, призупинене в 2014 році. Про це повідомляє прес-служба Міністерства економічного розвитку.

Відомство затвердило фінансовий план на 2019 рік для ДП «Антонов» у розмірі 6,1 млрд грн, який передбачає відновлення виробництва літаків категорії «Ан». Необхідні деталі та комплектуючі тепер будуть закуповувати в Китаї, Канаді та Сполучених Штатах.

«Рік тому підприємства сфери літакобудування були звільнені від сплати ввізного мита і ПДВ на технічні прилади і обладнання для виробництва авіатехніки», — йдеться у повідомленні прес-служби.

Виробництво літаків «Ан» призупинили в Україні в 2014 році, після початку агресії з боку Російської Федерації. Тоді ДП «Антонов» зіткнулося з проблемою — основна частина деталей і комплектуючих була з Росії. Найбільш важкою ситуація стала в 2017 році, коли уряд України взяв курс на розрив будь-яких відносин з Росією.

У 2016 році, після розриву відносин з російськими партнерами, ДП «Антонов» почало співпрацювати з іншими країнами і перейшоло від серійного до виробництва на замовлення. Серед замовників — Азербайджан, Ірак і інші країни.