NYT: Спадкоємний принц Саудівської Аравії погрожував повернути Хашоггі «під дулом пістолета» за рік до вбивства

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Спадкоємний принц Саудівської Аравії Мухаммед бен Салман в бесіді в 2017 році сказав своєму головному помічникові, що «під дулом пістолета» (with a bullet) поверне в країну Джамаля Хашоггі, журналіста, убитого в жовтні 2018, якщо той не повернеться в королівство і не припинить свою критику уряду Саудівської Аравії. Про це пише The New York Times, посилаючись на чинних і колишніх американських чиновників, знайомих з даними розвідки.

Розмова між принцом Мухаммедом і його помічником Турки Алдахілом відбулася у вересні 2017 року. Тоді офіційні особи в королівстві стривожилися критикою Хашоггі уряду Саудівської Аравії. У тому ж місяці журналіст почав писати для Washingtom Post, і вищі посадові особи Саудівської Аравії обговорювали, як заманити його назад у країну.

У розмові принц Мухаммед сказав, що якщо Хашоггі не може бути повернений в Саудівську Аравію хитрістю, то його мають повернути силою. Якщо жоден з цих методів не спрацює, сказав спадкоємний принц, то він поверне його «під дулом пістолета» (with a bullet). Поки немає ніяких доказів того, що Алдахіл знав про конкретний план по захопленню або вбивству Хашоггі , і його імʼя ніколи не фігурувало серед підозрюваних у вбивстві.

Аналітики американської розвідки прийшли до висновку, що принц Мухаммед, можливо, не висловлювався буквально — тобто він не обовʼязково хотів застрелити Хашоггі, радше використав цю фразу як метафору, щоб підкреслити, що він цілком був готовий піти на вбивство журналіста, якщо той не повернеться в Саудівську Аравію.

За кілька днів до розмови з Алдахілом, згідно з тим же звітом розвідки, принц Мухаммед скаржився іншому помічнику — Сауду аль-Кахтані — на те, що Хашоггі став дуже впливовим. На думку принца, «статті Хашоггі і пости в Twitter кидали тінь на імідж спадкоємного принца як далекоглядного реформатора».