Німеччина зобовʼязала Facebook обмежити збір даних про користувачів

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Антимонопольна служба Німеччини зобовʼязала компанію Facebook обмежити збір даних про користувачів її соцмережі, пише Reuters.

Служба дійшла до висновку, що Facebook отримує велику кількість даних без прямої згоди користувачів. Наприклад, через використання на сторонніх сайтах кнопки «поділитися» Facebook отримує дані про перебування користувача на сайті та зіставляє їх з даними всередині соцмережі, а також в Instagram і WhatsApp.

Крім того, Facebook має можливість відслідковувати поведінку користувачів онлайн і у багатьох додатках, де немає явних ознак присутності соцмережі.

Глава Антимонопольної служби Німеччини Андреас Мундт заявив, що відтепер Facebook не зможе змушувати користувачів погоджуватися на практично необмежений збір і надання даних, які не стосуються Facebook або їхніх акаунтів в соцмережі.

Facebook не погоджується з рішенням німецького регулятора і має намір його оскаржити. «Ми не згодні з їхніми висновками і маємо намір подати апеляцію, щоб люди в Німеччині продовжували повною мірою користуватися всіма нашими послугами», — заявили в компанії.

  • У середині січня стало відомо, що співробітники Facebook обговорювали можливість блокувати доступ до додатків, які не хочуть збільшувати витрати на доступ до даних користувачів.
  • Перед цим у Великій Британії влада опублікувала звіт, який містить листи високопоставлених співробітників Facebook, зокрема засновника компанії Марка Цукерберга.
  • Згідно зі звітом, Facebook надавала деяким компаніям доступ до даних користувачів .У списку «привілейованих компаній» виявилися Netflix, Airbnb, Badoo і Lyft. Вони отримали доступ до прихованих даних користувачів, наприклад до засекреченого списку друзів.