Згорілий Центральний гастроном на Хрещатику реставрують, перетворивши на торговий комплекс

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Згорілий Центральний гастроном на Хрещатику реставрують, перетворивши на торговий комплекс

Гонтар Володимир / УНІАН

Консультативна рада департаменту охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації (КМДА) схвалила архітектурну концепцію, що передбачає реставрацію будівлі колишнього столичного Центрального гастроному за адресою вул. Хрещатик, 40/1 під торговий комплекс. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна з посиланням на документи департаменту охорони культурної спадщини КМДА.

Як повідомляють, у листопаді 2018 року консультативна рада департаменту розглянула проект першочергових протиаварійних робіт на цьому обʼєкті і згодом схвалила його. Замовником робіт стала компанія «АБ Інвестиції та розвиток».

Тоді ж була розглянута і схвалена для подальшого доопрацювання архітектурна концепція реставрації. При цьому консультативна рада зобовʼязала виконавця робіт при реставрації акуратно ставитися до розташованих поруч обʼєктів культурної спадщини.

  • 20 червня 2018 року о 16:57 у поліцію надійшло повідомлення про задимлення на даху колишнього Центрального гастроному на вул. Хрещатик.
  • За інформацією прес-служби ДСНС, площа пожежі склала до тисячі кв. м. Вогонь знищив другий і третій поверхи приміщення колишнього Центрального гастроному, а також пошкодив перекриття будівлі.
  • Триповерхова будівля на вул. Хрещатик, 40/1 побудована архітектором Володимиром Ніколаєвим у 1873—1874 рр. Після Другої світової війни в ній відкрився Центральний гастроном. У 1970-х роках була запланована реконструкція кварталу, що передбачала знесення споруди, але її вдалося відстояти, а в 1994 році вона була визнана памʼяткою архітектури.
  • У 2000-х роках будівлю було звільнено від мешканців та орендарів і завішено банером. У 2008 році «АБ Інвестиції та розвиток» виступило замовником будівництва 10-поверхового торгово-офісного комплексу в межах реставрації Центрального гастроному на вул. Хрещатик, 40/1 у Києві. Проект представила проектна організація «Николай Демин».
  • Загальна площа комплексу повинна була складати 15,6 тис. кв. м, при цьому торгово-офісна частина комплексу — 7 тис. кв. м, заклад громадського харчування — 2 тис. кв. м.