The Guardian: Дружина Пєскова скуповує найелітнішу нерухомість Москви

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
The Guardian: Дружина Пєскова скуповує найелітнішу нерухомість Москви

Valery Sharifulin \ TASS via Getty Images

Дружина прес-секретаря президента Росії Дмитра Пєскова, Тетяна Навка, володіє імперією нерухомості вартістю понад $10 мільйонів і проектує палац в ексклюзивному московському маєтку. Про це йдеться в спільному розслідуванні The Guardian і Центру «Досьє» Михайла Ходорковського.

Тетяна Навка у 2006 році взяла «золото» на Олімпіаді з танців на льоду, і в 2015 році відбула весілля з Пєсковим. Вона є громадянкою Росії, хоча 10 років вчилася і жила в США. У розслідуванні йдеться, що вона і до весілля з Пєсковим була багатою, але її статок з тих пір набагато зріс.

Будинок у Третій Охоті

Будинок у селі Третя Охота побудований на одній з найбільш дорогих ділянок у Росії. У грудні 2012 року він був виставлений на продаж за $15,6 млн, але, згідно з розслідуванням, Навка купила його всього за $7,1 млн, отримавши знижку в $8,5 млн. При цьому в суму угоди увійшли дві земельні ділянки вартістю $3,5 млн. Повідомляється, що на обстановку цього будинку тільки в одній кіпрській компанії Навка витратила півмільйона євро.

Згідно з розслідуванням, продавцем цієї нерухомості виступив Тимур Халдаров — маловідома постать, очільник благодійного фонду спорту і мистецтва. А ось засновником цього фонду є Алішер Усманов — один із найвпливовіших російських олігархів.

Халдаров стверджує, що нікому не завдячує своїм багатством, але він працює в гірничодобувній компанії Усманова. Халдаров розповідав, що познайомився з Навкою до її шлюбу з Пєсковим, коли його дочка хотіла спробувати себе у фігурному катанні.

«Спеціальної знижки не було. Мені заплатили ринкову вартість. Навіщо вважати це подарунком?» — заявив Халдаров.

У свою чергу, Навка сказала, що купила нерухомість за ринковою вартістю, коли ціни на нерухомість «почали стрімко падати». Ні в неї, ні в її чоловіка не було «ділових стосунків» ні з одним з «великих підприємців» Росії, додала вона.

«Резиденція Янавка»

Як зазначено в розслідуванні, Пєсков і Навка мали плани про створення ще більш грандіозного маєтку на ексклюзивній ділянці в Підмосковʼї, що належить магнатові і забудовнику Арасу Агаларову.

У березні 2018 року Агаларов особисто схвалив пропозицію про будівництво на ділянці під назвою «Річкова № 27». Ділянка розташована в закритому і дуже елітному житловому комплексі на березі річки, і включає поле для гольфу і приватний пляж.

Документи свідчать, що в 2017 році Пєсков і Навка найняли фірму американських архітекторів Zampolin & Associates для створення нового «мініпалацу», відомого як «Резиденція Янавка».

Центр «Досье»

Засновник фірми Боб Замполін літав до Москви, щоб обговорити дизайн з Навкою. Його пропозиція включає 2 400 кв. м житлової площі, окремий вхід для персоналу, басейн, спа, гідромасажну ванну, сауну, велику кімнату і бібліотеку.

За даними розслідування, цей проект був активний у середині 2018 року, але чи ведуться роботи зараз — невідомо.

На питання про те, чи йде будівництво за планом, Навка відповіла: «Це вас не стосується». Вона додала, що її взаємини з Замполіном — особистого характеру, і «не повʼязані з планами придбання нерухомості будь-де».

Інша нерухомість Навки

У жовтні 2014 року Навка придбала сучасну нерухомість на Рубльовці, де живуть багато представників правлячої еліти Москви і сам Путін. У розслідуванні зазначено, що Навка, імовірно, взяла для цієї покупки кредит в 300 млн рублів — саме стільки коштувала її покупка. Коментувати цей кредит вона також відмовилася.

У Навки також є низка інших елітних обʼєктів нерухомості, у тому числі квартира в центральному районі Якиманка в Москві вартістю $4 млн. Її Навка отримала від держави за свої спортивні успіхи.

У неї також є квартира за $2 млн в елітному ЖК «Полянка Плаза», а ще — невелика квартира в Криму, в Ялті. А в 2015 році вона придбала павільйон на московській ВДНГ на умовах оренди на 49 років. Він повинен був перетворитися на каток і спортивну арену, але, за словами Навки, проект так і не реалізували.