Луценко: народний депутат Сергій Рибалка фігурує в справі про державну зраду

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

6 лютого 2019 у Верховній раді пройшло засідання комітету з питань законодавчого забезпечення правоохоронної діяльності, де прочитав доповідь Генеральний прокурор Юрій Луценко. Після засідання, розмовляючи з журналістами в кулуарах він відповів на питання про справу про державну зраду, де фігурує народний депутат «Радикальної партії» Сергій Рибалка.

— Правоохоронні органи відкрили справу проти Рибалки про державну зраду. Це правда? — запитав журналіст.
— Так, це правда, — відповів Юрій Луценко. — Національне антикорупційне бюро та Спеціалізована антикорупційна прокуратура.

Генпрокурор не став розкривати деталі, зазначивши, що не може «коментувати чужі справи».

  • Стаття про державну зраду (ст. 111 Кримінального кодексу) знаходиться у підслідності СБУ, а не САП і НАБУ.
  • Для того, щоб народний депутат став підозрюваним у кримінальній справі Генеральний прокурор спочатку повинен внести подання до Верховної ради, а депутати повинні дозволити йому залучити свого колегу до відповідальності. По справі, де фігурує Сергій Рибалка, таке подання Генпрокурор не вносив.
  • За словами адвоката Сергія Рибалки «в жодному кримінальному провадженні Риболовлі Сергію Вікторовичу не повідомлено про підозру, не вручено обвинувальний акт та вироком суду він не визнавався винним у вчиненні будь-якого злочину».