На генпрокурора Луценка подали скаргу за участь у форумі Порошенка. Його звинувачують в агітації

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

На генерального прокурора Юрія Луценка подали скаргу до Кваліфікаційно-дисциплінарної комісії прокурорів (КДКП) через його виступу на форумі Петра Порошенка «Від Крут до Брюсселя. Ми йдемо своїм шляхом» 29 січня. Луценку інкримінують порушення етики, оскільки він нібито агітував за Порошенка.

Як повідомляють Українські Новини, скаргу подав колишній прокурор Запорізької області Олександр Шацький. Він просить притягти генпрокурора до дисциплінарної відповідальності.

«Луценко Ю. В., діючи умисно, розуміючи, що займана ним посада забороняє участь у політичній агітації, свідомо нехтуючи вимогами чинного законодавства, на підставі зневажливого і зарозумілого ставлення до законів України, фактично здійснюючи політичну діяльність в інтересах Порошенка, використовуючи своє службове становище, виступив під час зазначеного форуму з агітаційною промовою на підтримку Порошенка як кандидата в президенти», — йдеться у дисциплінарній скарзі.

Згідно зі ст. 22 Кодексу професійної етики, генеральний прокурор не може належати до політичної партії, брати участь у політичних акціях і публічно висловлювати свої політичні переконання. За порушення Луценку загрожує догана чи звільнення.

На форумі генпрокурор, виступаючи з трибуни, говорив про досягнення чинної влади і закликав не вестися на обіцянки популістів. Після виступу до нього підійшли журналісти. Їм Луценко відповів, що в нього відпустка, і на форумі він в неробочий час.

Варто зазначити, що в Луценка і Шацького давній конфлікт, внаслідок якого останній був звільнений з посади прокурора області.

У 2016 році Служба безпеки України провела перевірку у прокуратурі Запорізької області, після чого Шацького звинуватили у витоку секретної інформації і заборонили йому доступ до державної таємниці. Після свого звільнення Шацький подав позов про визнання незаконності перевірки, але суд відмовив екс-прокурору.