Нові валютні правила, платіжки за «світло» і кінець пільг на розмитнення «євроблях». Які зміни чекають Україну в лютому?

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

В Україні в лютому набуває чинності закон «Про валюту», завершується реєстрація кандидатів у президенти і відкривається безвізовий режим з однією з країн Південної Америки. theБабель зібрав головні зміни лютого 2019 року, які очікуються в країні.

Новий етап підготовки до виборів

Передвиборча кампанія в Україні в лютому увійде в нову фазу. Партії можуть висувати кандидатів у президенти до 3 лютого, а останній день їхньої реєстрації — 8 лютого.

До 13 лютого зареєстровані кандидати у президенти мають право подати до Центральної виборчої комісії свої пропозиції щодо членів окружних виборчих комісій — по одному в кожну комісію. Такі комісії повинні бути створені не пізніше 18 лютого.

Нагадаємо, перший тур виборів пройде 31 березня, а його результати повинні бути встановлені до 10 квітня 2019 року. Не пізніше 3 червня має відбутися інавгурація президента.

Закон «Про валюту» набирає чинності

7 лютого набуває чинності закон «Про валюту і валютні операції», прийнятий у червні 2018 року. Одне з головних нововведень закону — можливість проводити операції з обміну валют в мережі. Це дозволить як купувати валюту онлайн, так і продавати її. Втім, на перший час на такі операції встановлено обмеження — 150 тис. грн в день.

Також закон дозволяє українцям з лютого перераховувати валюту за кордон, не відкриваючи для цього спеціальний рахунок. Наприклад, щоб перевести зарплату, аліменти або гроші родичам на поточні витрати. Ліміт на такі операції також складе 150 тис. грн в день.

Нові платіжки за електрику

Згідно із законом «Про ринок електроенергії», який ухвалили ще у квітні 2017 року і який поступово вводять у дію, в лютому українці отримають платіжки за електрику в новому форматі. Тепер у них буде два рядки з оплатою: окремо оператору системи розподілу електроенергії та окремо постачальнику електроенергії.

Закон передбачає, що оператори системи займаються підтриманням електромереж в робочому стані, а постачальники, відповідно, забезпечують електроенергією кінцевих споживачів.

Відображення такого поділу функцій у платіжках має допомогти оптимізувати ринок електроенергії в країні. Так вважають автори законопроекту.

Кінець пільгового розмитнення «евроблях»

Пільговий період розмитнення авто з «еврономерами» закінчиться 22 лютого, і митники кажуть, що його продовження не планується.

Після закінчення пільгового періоду 22 лютого базові ставки акцизного податку будуть наступними:

  • для автомобілів з бензиновим двигуном до 3 тис. куб. см — €50, понад 3 тис. куб. см — €100;
  • для автомобілів на дизелі з обʼємом двигуна до 3,5 тис. куб. см — €75, а більше — €100.

До 22 лютого на розмитнення авто на іноземних номерах діють пільги — базові ставки акцизу знижені наполовину.

Нагадаємо, в середині грудня 2018 року Кабінет міністрів оприлюднив Тимчасовий порядок митного оформлення автомобілів на «єврономерах».

Безвіз із південноамериканською країною

15 лютого між Україною та Уругваєм починає діяти взаємний безвізовий режим, і українці зможуть перебувати в південноамериканській країні протягом 90 днів без візи. 24 січня про досягнення відповідних домовленостей повідомило посольство України в Аргентині.