В. о. голови МОЗ Супрун підтримала легалізацію канабісу в Україні. Але не для розваг

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Виконуюча обовʼязки міністра охорони здоровʼя Уляна Супрун виступила за легалізацію канабісу для застосування в медичних і наукових цілях. Про це вона повідомила на своїй сторінці у Facebook.

Як пояснила Супрун, в рослинах роду Cannabis міститься канабідіол (КБД), який на відміну від тетрагідроканабінолу (ТГК) не має психотропного ефекту, але при цьому обезболює і розслабляє, тому підходить для використання в медичних цілях. У медичному канабісі переважає КБД.

Супрун зазначила, що медичний канабіс допомагає уповільнити перебіг хвороби Альцгеймера, має знеболюючим ефект при лікуванні раку і допомагає при лікуванні глаукоми.

«Медичний канабіс має і побічні ефекти: запаморочення, байдужість, порушення памʼяті, звикання, вплив на серцево-судинні і респіраторні хвороби. Звичайно, перед будь-яким призначенням лікар зважує користь та ризики застосування і виписує споживання таких препаратів тільки за необхідності. Доступ пацієнтів до препаратів на основі канабісу — це реалізація їх права на медичну допомогу», — резюмувала Супрун.