Флот США замовив чотири роботизованих кораблі-дрони. Вони відбиватимуть морські атаки Росії та Китаю

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Флот США замовив чотири роботизованих кораблі-дрони. Вони відбиватимуть морські атаки Росії та Китаю

Official U.S. Navy Page / Flickr

Військово-морський флот США замовив чотири роботизованих кораблі-дрони. За словами начальника відділу N96 управління військово-морських операцій ВМС США контр-адмірала Рональда Боксолла, безпілотні кораблі зможуть ефективно відбивати морські атаки Росії та Китаю, а також змінять звичне поняття флоту, пише Defense News.

ВМС США замовили великий надводний дрон для транспортування важких розвідсистем і озброєння, середній дрон із розвідувальними системами та радіоелектронним обладнанням, малий дрон з ретрансляторами для установки мін, а також мініатюрний дрон для розвідки та спостереження.

Боксолл однак зазначив, що у перших версіях таких кораблів передбачається наявність екіпажу.

«Я думаю, що вони не будуть безпілотними. Ми плануємо розробляти такі кораблі з урахуванням того, що нам потрібно залишити місце для людей на них і біля них. Після цього, можливо, ми перейдемо до справжніх безпілотників, коли дозріють технології та розуміння того, як ми їх використаємо», — сказав він.

Спочатку кораблі-дрони служитимуть у береговій охороні в територіальних водах США в тестовому режимі, після чого їх залучатимуть до морських операцій у різних точках світового океану.

Флот США вже має подібний дрон — тестовий корабель «Морський мисливець», призначений для пошуку та супроводу підводних човнів. 40-метрове судно має форму тримарана і два дизельних двигуни, які дозволяють розганятися до 50 км/год і перебувати у воді до 70 днів або проходити до 19 тис. км.