Суд скасував умовно-дострокове звільнення судді Ігоря Зварича, раніше ув’язненого за хабар

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Суд скасував умовно-дострокове звільнення судді Ігоря Зварича, раніше ув’язненого за хабар

Койфман Михайло / УНІАН

Тернопільський апеляційний суд скасував умовно-дострокове звільнення від відбування покарання засудженого за хабарництво львівського судді Ігоря Зварича. Про це повідомляється на сайті суду .

«Ухвалу Галицького районного суду м. Львова про умовно-дострокове звільнення Зварича І. С. — скасувати», — йдеться в повідомленні.

Хто такий Ігор Зварич?

Ігор Зварич — колишній суддя та голова Львівського апеляційного адміністративного суду, засуджений до 10 років увʼязнення за хабарництво в особливо великих розмірах. Справу проти нього порушили у грудні 2008 року. Під час обшуків за місцем роботи і проживання Зварича і шести суддів Львівського апеляційного адмінсуду правоохоронці вилучили $1 млн і 2 млн грн. Сам суддя стверджував, що ці гроші принесли в його кабінет «колядники».

У січні 2016 року Ігор Зварич вийшов на волю після кількох років увʼязнення. Після ухвалення «закону Савченко» кожен день проведений в СІЗО йому зарахували як два дні відбуття покарання у в’язниці.

Що вирішив апеляційний суд?

За даними прес-служби Тернопільського суду, 30 грудня 2015 року Оболонський районний суд Києва зарахував у строк відбування покарання Зваричу кожен день його перебування СІЗО як два дні позбавлення волі. Його звільнили від подальшого відбування покарання. Однак з 22 січня 2016 року Зварич перебував на обліку в Галицькому районному секторі з питань пробації. Строк відбування покарання завершувався 10 січня 2019 року, але начальник сектору пробації зробив подання про умовно-дострокове звільнення екс-судді.

«Суд першої інстанції виходив з того, що засуджений відбув понад 3/4 строку додаткового покарання, сумлінною поведінкою і ставленням до праці довів своє виправлення. Своє рішення місцевий суд обґрунтував тим, що останній надавав безкоштовну правову допомогу громадянам, а також оскаржив постанову про своє звільнення з посади судді Львівського апеляційного адміністративного суду, тобто вчиняв дії, спрямовані на поновлення на роботі», — йдеться в повідомленні.

З цим висновком колегія суддів Тернопільського апеляційного суду не погодилась, оскільки оскарження Зваричем постанови про його звільнення з посади судді Львівського апеляційного адміністративного суду не підтверджує його сумлінне ставлення до праці. Також не встановлено інших даних стосовно працевлаштування та сумлінного ставлення до праці Ігоря Зварича.

«Апеляційну скаргу прокурора Сихівського відділу Львівської місцевої прокуратури №1 слід задовольнити, а ухвалу Галицького районного суду м. Львова про умовно-дострокове звільнення Зварича І.С. — скасувати», — вирішили в суді.