Проект UZ Air Guard. «Укрзалізниця» боротиметься з крадіжками на залізницях за допомогою дронів

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Компанія «Укрзалізниця» буде боротися з крадіжками вантажів на залізниці за допомогою дронів. УЗ та одна з українських IT-компаній уже працюють над проектом UZ Air Guard.

Як повідомляє Бізнес.Цензор, дрони будуть вести спостереження за 68 «полігонами», на яких відбувається майже 95% крадіжок. На кожен «полігон» виділять три дрони (два на постійному чергуванні та один у резерві, на випадок форс-мажорних ситуацій). Оператори БПЛА вестимуть постійне спостереження.

Автор проекту та очільник одного з підрозділів Департаменту організаційного розвитку «Укрзалізниці» Костянтин Дода заявив, що такі методи вже застосовуються за кордоном і дозволяють вдвічі скоротити крадіжки на залізниці.

За його словами, для реалізації проекту необхідно 9 млн грн, а окупиться він уже за півроку.

«Безпілотники також можуть забезпечити віддалену інспекцію малодіяльних та законсервованих залізничних гілок для попередження крадіжок елементів верхньої будови колії», — сказав він, додавши, що дрони також зможуть виявляти пошкодження на мостах, конструкціях і в тунелях.

Дода пояснив, що у компанії за рік крадуть понад 70 млн грн. Щомісячні збитки від крадіжок становлять близько 6 млн грн.