Порошенко підписав закон про перехід релігійних громад. Про що в ньому йдеться?

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

Президент Петро Порошенко підписав Закон України «Про внесення змін до деяких законів України щодо підлеглості релігійних організацій та процедури державної реєстрації релігійних організацій зі статусом юридичної особи», прийнятий Верховною Радою України 17 січня 2019 року. Про це йдеться на сайті президента.

Закон набуває чинності наступного дня після його публікації. Він уточнює поняття «релігійна громада» і спосіб зміни її підпорядкованості.

Також у ньому вказується, що для зміни підпорядкованості громада повинна провести загальні збори. Якщо рішення підтримає не менше двох третин членів релігійної громади — воно вважається прийнятим. Зміни повинні бути внесені в статут і завірені підписами членів відповідної релігійної громади, які підтримали таке рішення.

Про що ще йдеться в законі?

  • Зміна підпорядкованості релігійної громади не впливає на право власності та інші права таких релігійних громад.
  • Частина громади, незгодна з рішенням про зміну підпорядкованості, може утворити нову громаду і укласти договір про порядок користування культовою будівлею і майном з їхнім власником (користувачем).
  • Необовʼязково повідомляти державні органи про створення релігійної громади, за винятком випадків, коли необхідно оформити діяльність юридичної особи.
  • Заборонено вчиняти будь-які дії щодо відчуження майна релігійної організації (продаж, обмін, застава, встановлення іпотеки, безоплатна передача у власність і управління інших осіб) до остаточної зміни підпорядкованості громади.

У кінці грудня 2018 року депутати Ради ухвалили закон, який зобовʼязує УПЦ Московського патріархату вказати у назві церкви належність до Російської православної церкви.

Документ зобовʼязує будь-які релігійні організації вказувати у своій повній назві приналежність релігійної організації до керівного центру, якщо він розташований за межами України — на території держави, яка здійснила військову агресію проти України або окупувала частину її території.