У двох поранених українських моряків залишились металеві осколки в руках після обстрілів

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У двох поранених українських моряків залишились металеві осколки в руках після обстрілів

Sergei Malgavko \ TASS via Getty Images

Український омбудсмен Людмила Денісова підтвердила, що трьох поранених українських моряків перевели з тюрми « Матросская тишина» в СІЗО «Лефортово». Україна вимагає від російської сторони надати достовірну інформацію про здоровʼя військовополонених, їх лікування та допустити до них незалежних лікарів.

Про це повідомила віце-спікер Верховної Ради Ірина Геращенко на сторінці у Facebook.

«Ми й досі не маємо повної і об’єктивної інформації щодо стану їх здоровʼя, в двох моряків залишаються металеві осколки в руках після обстрілів і поранень», — підкреслює Геращенко.

За її словами, Денісова готова негайно виїхати до Росії і відвідати моряків, але відповідні слідчі органи РФ поки що не дають дозволу українському омбудсмену на таке побачення.

Згодом Геращенко додала, що моряки знаходяться на карантині, а українські консули вже намагаються з ними зустрітися.

«Сподіваються, що до кінця тижня зможуть особисто побачити хлопців», – зазначила Геращенко.

Водночас російський правозахисник Микола Полозов повідомив, що моряків перевели до «Лефортово» ще в суботу, 26 січня. Однак адвокати ще не зустрічалися зі своїми підзахисними. Протягом доби 28 січня слідчий пообіцяв захисникам підготувати і передати в СІЗО «Лефортово» дозвіл на вхід для адвокатів.

Як пише Полозов у Facebook, надалі адвокатам може бути складно відвідувати українців.

«Їхня зустріч з Артеменком, Ейдером і Сорокою може бути ускладнена в звʼязку з наявними обʼєктивними організаційними труднощами для відвідування адвокатами увʼязнених у СІЗО «Лефортово». Будемо шукати можливості забезпечити адвокатам відвідування поранених військовополонених до цього часу», — зазначає Полозов.

  • 25 листопада 2018 року російський прикордонний корабель протаранив український рейдовий буксир в Азовському морі, коли той разом з іще двома броньованими катерами переходив з порту Одеси в порт Маріуполя. Під час виходу суден із Керченської протоки російські прикордонники відкрили в них вогонь і захопили кораблі, на яких перебували 24 моряки. Троє військових були поранені.
  • 15 та 16 січня Лефортівський суд у Москві продовжив арешт усім 24 українським морякам до кінця квітня.