Хакери виклали в мережу 175 Гб російських документів про Донбас, РПЦ і аварію малайзійського «Боїнга»

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Група інтернет-розслідувачів Distributed Denial of Secrets (DDoSecrets) оприлюднила 175 Гб російських документів у колекції під назвою «Темна сторона Кремля», повідомляє The New York Times.

Значна частина цих документів була отримана завдяки інформаційним витокам і хакерським зламам і стосується російської присутності на Донбасі. Крім того, матеріали розкривають звʼязок Кремля і Російської православної церкви.

Як відзначають у DDoSecrets, в основних файлах колекції «сотні тисяч повідомлень і файлів російських політиків, журналістів, олігархів, релігійних діячів і націоналістів/терористів в Україні».

Повідомляється, що документи містять також обʼємний архів матеріалів з МВС Росії, які у WikiLeaks відмовилися публікувати в 2016 році.

Крім того, у колекції є і електронні листи російських чиновників, отримані хакерської групою «Шалтай-Болтай», документи російського експортера зброї «Рособоронекспорт» і матеріали про фальсифікацію історії катастрофи малайзійського пасажирського «Боїнга» рейсу МН17 в Україні у 2014 році.

«Отримані архіви електронних листів та внутрішніх документів були розміщені по всьому інтернету, а нова колекція прагне зібрати все в одному місці», — йдеться в матеріалі.

Журналістка з Бостона Емма Бест, яка допомагала організувати DDoSecrets, повідомила NYT, що сайтом займається менше 20 людей, які живуть у різних країнах, і більшість з них воліють залишатися анонімними.