СБУ зʼясувала, як російських найманців «ПВК Вагнера» переправляють у Судан

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Служба безпеки України заявила, що має докази присутності російських найманців «ПВК Вангера» в Судані, де раніше їх помітили під час патрулювання антиурядових мітингів.

За даними СБУ, в Судані з грудня 2017 перебуває збройний контингент «ПВК Вагнера», який налічує не менш ніж триста осіб. Більшість з найманців, за даними української спецслужби, до цього брала участь у бойових діях на території України.

«Для конспірації вони [найманці] діють під прикриттям приватних структур, які в свою чергу отримують надприбутки від державних оборонних замовлень. Саме за їх рахунок здійснюється фінансування військових операцій Міноборони РФ за кордоном», — зазначили в СБУ.

Служба безпеки вважає, що для такого прикриття в Судані використовується компанія «М-Інвест», яку контролює «кухар Путіна» Євген Пригожин, тісно повʼязаний з «ПВК Вагнера».

Пресс-центр Служби безпеки України

СБУ також заявила, що, за її даними, особовий склад і озброєння «ПВК Вагнера» доставляють у Судан та інші країни регіону авіацією Міністерства оборони Росії. Зокрема, було укладено контракт на 56 млн російських рублів між «М Інвест» і «223 льотним загоном» Міноборони Росії.

За цим контрактом, літаки Ту-154М за пʼять місяців 2018 року виконали вісім рейсів з Москви (через російську авіабазу Хмеймім у сирійській Латакії) в столицю Судану Хартум. З Хартума ці літаки вирушали в інші країни Африки, де також присутні збройні підрозділи «ПВК Вагнера» — в Центральну африканську республіку і Лівію, зʼясувала СБУ.

Пресс-центр Служби безпеки України

Пресс-центр Служби безпеки України

«Задіяна логістика дозволяє військовому командуванню РФ регулярно (кожні 2 місяці) проводити ротації особового складу «ихтамнетов» як у Сирії, так і в Африці», — заявили в українській спецслужбі, зазначивши, що Судан використовується як перевалочна база для зброї та особового складу в інші країни Африки.

Пресс-центр Служби безпеки України

«Не залишається ніяких сумнівів, що так звана «ПВК Вагнера» є гібридним проектом російської військової розвідки, підрозділи якого розганяють демократичні протести в Судані», — заявив глава СБУ Василь Грицак.

На думку української спецслужби, Кремль таким чином підтримує режим Омара аль-Башира, ордер на арешт якого Міжнародним кримінальним судом був виданий у 2009 році за звинуваченням у геноциді цивільного населення.

В СБУ також пообіцяли незабаром оприлюднити більш детальні відомості про дії «ПВК Вагнера» в Судані.

  • Бійці російської приватної військової компанії (ПВК) «Вагнера», яку раніше помітили в російських військових кампаніях на Донбасі і в Сирії, патрулювали антиурядові мітинги в Судані, зʼясувала The Times. При цьому офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова стверджує, що в Судані діють представники російських приватних охоронних фірм, які займаються тільки навчанням місцевих силовиків.
  • У червні 2018 року видання The Bell з посиланням на свої джерела повідомило, що російські найманці, повʼязані з Євгеном Пригожиним, у Судані займаються розвідкою родовищ золота.
  • Протести в Судані почалися в середині грудня 2018 року проти підвищення цін на пальне, хліб, борошно, а також дефіциту продуктів. На мітингах вимагали відставки президента та уряду.