МОЗ Великої Британії: Супербактерії — така сама серйозна загроза для світу, як війни і зміна клімату

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Антибіотики повсюдно застосовуються для боротьби з бактеріальними інфекціями, але надмірне їх використання містить в собі глобальну загрозу. Існують т. зв. «супербактерії», які набули стійкість до основних антибіотиків, і вони представляють серйозну загрозу для світової охорони здоровʼя, пише CNN.

Міністр охорони здоровʼя Великої Британії Метт Генкок, виступаючи з промовою в Давосі, заявив, що стійкі до ліків супербактерії представляють таку ж велику загрозу для світу, як зміна клімату або війни.

Європейські епідеміологи підрахували, що зараз близько 70% бактерій, що викликають інфекції, уже стійкі принаймні до одного антибіотика, який міг би використовуватися для боротьби з ними.

Як боротися з супербактеріями?

Генкок запропонував два різних підходи до боротьби з глобальною загрозою суперстійких до ліків бактерій, які Велика Британія буде застосовувати одночасно. Перший — розробка нових ліків. Глава МОЗ Великої Британії запропонував збільшити фінансування тих розробок, які допомагають боротися з бактеріями з високою стійкістю до антибіотиків.

Другий підхід до вирішення проблеми — люди повинні вживати менше антибіотиків. У Великій Британії вживання таких ліків планують знизити на 15% за пʼять років. Генкок зазначив, що люди часто вживають антибіотики «про всяк випадок», прищеплюючи бактеріям опір до ліків. Зниження рівня споживання антибіотиків дозволить загальмувати процес появи супербактерій, вважають у британському МОЗ.