Дві хвилини до опівночі. Експерти вирішили не переводити стрілки «Годинника Судного дня»

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Експерти, які керують «Годинником судного дня», цього року вирішили залишити його стрілки на позначці за дві хвилини до півночі, повідомляє Independent.

«Годинник Судного дня» — проект, який почали в 1947 році творці першої американської атомної бомби. Періодично експерти переводять годинник, що показує без кількох хвилин опівночі — це відображає напруженість міжнародної обстановки і прогрес у розвитку ядерного озброєння. Сама позначка опівночі символізує момент ядерного катаклізму.

«Без двох хвилин опівночі» він почав показувати ще минулого року. Як пише видання, це найбільш критична і загрозлива позиція стрілок з 1953 року, коли Радянський союз та США проводили випробовування власних термоядерних бомб.

Вчені зазначили, що їхнє рішення відображає «нову аномалію» — тривожний стан, коли нестабільність і невизначеність стали нормою. За словами експертів, людство зараз стоїть перед двома одночасними загрозами, кожна з яких викликає надзвичайне занепокоєння і вимагає негайної уваги.

«Ці головні загрози — ядерної зброї та кліматичних змін — загострилися минулого року через усе частіше застосування методів інформаційної війни для підриву демократії в усьому світі, що посилює ці та інші загрози і ставить майбутнє цивілізації під загрозу», — пояснили вчені.

За 70-річну історію проекту стрілки годинника міняли своє положення 24 рази, включаючи початкову установку на 23:53 в 1947 році. Найнижчої точки міжнародна напруга досягла 1991 року — тоді годинник встановили на позначці 23:43.