СБУ виявила у соцмережах понад 300 акаунтів, які створили для російського впливу на українських виборців

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Служба безпеки України виявила понад 300 акаунтів у соцмережах, які створили для впливу на хід президентської кампанії, повідомляє прес-служба СБУ.

Ці акаунти мали використовувати для просування вигідної російській стороні політичної реклами. «Через них організатори планували впливати на правосвідомість та особистий вибір виборців, а також поширювати тенденційну та фейкову інформацію для дискредитації української влади і правоохоронних органів», — йдеться у повідомленні. СБУ передала адміністрації «Facebook» і «Twitter» інформацію про виявлені акаунти.

Також працівники української спецслужби виявили мешканця Києва, який під кураторством спецслужб РФ адміністрував антиукраїнські пабліки у соцмережах. За винагороду він отримував доступ до «рекламних кабінетів» — акаунтів українських користувачів «Facebook» та «Twitter». «За задумом замовників, у такий спосіб зловмисник повинен був маніпулювати свідомістю українських виборців в інтересах Кремля», — йдеться у повідомленні.

СБУ нагадала, що «Facebook» заборонила політичну рекламу з акаунтів, які адмініструються поза українським сегментом інтернету, що підвищило інтерес спецслужб Росії до акаунтів саме українських громадян. «При цьому користувачам надходять комерційні пропозиції від осіб, за якими насправді стоїть російська «фабрика тролів» ‒ ТОВ «Агентство Інтернет-досліджень», — повідомили в СБУ.

Служба безпеки закликала українських користувачів соцмереж бути уважними та у разі отримання від невідомих осіб пропозицій щодо використання акаунтів у соцмережах повідомляти на гарячу лінію СБУ.