Пожежа на газових танкерах: судна відносить течією до берегів Криму

Автор:
Олена Мельник
Дата:

Два газових танкери MAESTRO і VENICE (попередня назва CANDY), які йшли під прапорами Танзанії і загорілися ввечері 21 січня поблизу Керченської протоки, відносить течією до берегів анексованого Криму. Про це повідомляють російські рятувальники, передає Радіо Свобода.

«Зі швидкістю приблизно 0,5 милі [на годину] дрейфують у бік Керченської протоки. Якщо буде загроза судноплавству, судна візьмуть на буксир. Дрейф контрольований», – заявили вони.

Вранці 24 січня рятувальники повідомили, що вогонь на танкерах став менш інтенсивним.

Прес-служба «Росморрічфлоту» також підтверджує, що дрейф контрольований, і запевняє, що судна знаходяться «в більш-менш стабільному стані».

  • Два газові танкери, MAESTRO (рік будівництва — 1990) і VENICE (попередня назва CANDY, рік будівництва — 1992), під прапорами Танзанії загорілися ввечері 21 січня 2019 року. Офіційно повідомляли про 11 загиблих. Проте ЗМІ повідомляють про 14 загиблих. Загалом на суднах перебували 32 моряки — громадяни Туреччини та Індії. Врятувати вдалося лише 12 осіб. Інших членів екіпажу шукають.
  • Танкери перевозили скраплений газ. Попередньо, вони загорілися під час передачі палива з борту на борт.
  • За даними Міністерства з питань тимчасово окупованих територій, ці судна залучалися до постачань газу, видобутого як на українському шельфі, так і в інших країнах. Крім того, вони незаконно транспортували газ у Сирію.
  • За даними Reuters, танкеру MAESTRO заборонили використовувати порт «Темрюк» (Краснодарський край, Росія) власники газового терміналу «Мактрен-Нафта» через санкції США. Агентство зазначає, що екіпаж танкера, судячи з усього, спробував безпосередньо перекачати паливо з судна на судно, і саме виконання такої небезпечної операції за поганих погодних умов могло призвести до пожежі.