Омбудсмен Денісова просить ЄС допомогти вивезти поранених українських моряків з Росії до нейтральної країни

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Український омбудсмен Людмила Денісова направила офіційне звернення керівників країн Євросоюзу, в якому озвучила свої вимоги до Росії у звʼязку з продовженням строку тримання під вартою українських військовополонених моряків.

За її словами, одним з головних питань залишається стан поранених українських моряків. Денісова зазначила, що ні вона, ні адвокати досі не отримали офіційної інформації про те, як лікували українських моряків і в якому вони стані.

«Закликаю країни ЄС посилити тиск на російську владу з метою дотримання нею норм міжнародного гуманітарного права. Наполягаю не тільки на збереженні, але й на подальшому посиленні відповідних санкцій», — заявила Денісова.

Денісова вимагає від Росії направити поранених військовополонених до третьої, нейтральної країни, що відповідало б положенням Женевської конвенції 1949 року.

Крім того, Денісова спрямувала звернення до міністра закордонних справ Павла Клімкіна і до і в. о. міністра охорони здоровʼя Уляни Супрун.

Омбудсмен повідомила, що дізналася про переведення українських моряків Андрія Артеменка, Василя Сороки та Андрія Ейдера в СІЗО «Лефортово», де «відсутні належні умови для подальшого лікування».

«Вважаю, що переміщення українських військовополонених становить загрозу для подальшого одужання і якнайшвидшого звільнення», — зазначила Денісова.