Благодійність Маска: мільярдер витрачає гроші фонду у власних інтересах

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
Благодійність Маска: мільярдер витрачає гроші фонду у власних інтересах

Justin Chin / Bloomberg via Getty Images

Ілон Маск, генеральний директор Tesla, публічно рекламував свою благодійну діяльність. Виявилося, що деякі з найбільш великих грантів його фонду в свій час були виділені на благодійність його брату, школу його дітей та арт-проект на фестивалі Burning Man. Про це пише the Guardian.

У Маска є власний благодійний фонд. На сайті фонду дуже коротко описано, чим він займається.

«Фонд Маска. Гранти надаються на підтримку: досліджень і пропаганди відновлюваних джерел енергії; досліджень і пропаганди освоєння людиною космічного простору; педіатричних досліджень; науки та інженерної освіти», — йдеться на сайті.

Документи, отримані the Guardian, показали, що багато пожертвувань організації вийшли далеко за межі заявленої специфіки. Деякі з них пішли на користь сімʼї та ініціатив мільярдера. Фонд виділив більше грошей на власні дослідження Маска в галузі штучного інтелекту, ніж на будь-яку з більш традиційних благодійних організацій, ним підтримуваних.

Маск публічно рекламував свою благодійну діяльність, наприклад, на тлі міжнародних зусиль з порятунку підліткової футбольної команди, що потрапила в пастку в тайській печері. Маск особисто надав кошти кільком організаціям, включаючи багатомільйонні пожертвування на користь Sierra Club і Фонд XPrize, а також $1 млн гранту в фонд Обами. Але більшість його благодійних пожертв була отримана через приватний фонд, для якого він забезпечує все фінансування.

Фонд Маска виділив понад $54 мільйони за 15 років діяльності. Понад третину — у вигляді прямих подарунків 160 благодійним організаціям, згідно з аналізом податкових декларацій, які були подані з моменту реєстрації фонду в 2001 році до середини 2017 року. Більшість нагород склали всього кілька тисяч доларів. Багато пішли в екологічні, освітні, медичні та космічні правозахисні організації.

Інші одержувачі виявилися ближче до самого Маска. Серед них були школа, яку відвідували діти Маска, і навіть арт-проект на улюбленому фестивалі Маска, Burning Man. Це пожертвування допомогло фінансувати «Храм Цілісності», велику деревʼяну споруду, яку спалили в розпал фестивалю 2013 року.

Маск заснував свій фонд у 2001 році разом зі своїм молодшим братом Кімбалом, який був секретарем і скарбником організації. Згідно з документами, ні Ілон, ні Кімбал ніколи не отримували жодної компенсації за свою роботу з фондом, а також у фонді, згідно з документами, не було ніякого найманого персоналу.