Митрополит Епіфаній: Народи України і Росії відновлять дружбу та добрі стосунки

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Російська православна церква (РПЦ) існуватиме в Україні на рівних правах, і з часом народи України та Росії зможуть відновити дружбу. Про це заявив обраний главою Православної церкви України (ПЦУ) митрополит Епіфаній в інтервʼю грецькому виданню TaNea, яке було опубліковане на його сторінці у Facebook.

«За нашими оцінками, в Україні буде певна кількість парафій, які будуть підпорядковані Російській Православній Церкві. Це логічно і ми не маємо жодних заперечень проти цього. [...] Ці парафії повинні мати рівні права з тими, що належать до Української Православної Церкви. І поступово, я вважаю, що наші відносини будуть нормалізовані, наші народи відновлять дружбу, добрі і мирні відносини», — сказав митрополит.

Він також зазначив, що віряни, які залишаться в парафіях РПЦ, не повинні зазнавати тиску та переслідувань.

У той же час Епіфаній заявив, що війна з Росією дала зрозуміти українському народу, що церква є одним зі стовпів незалежності.

«Суспільство змінюється, змінюються покоління, і сьогоднішнє покоління зробило свій вибір: відійти від російських позицій у пошуку європейської культури. Ця зміна свідчить про необхідність автокефальної церкви», — сказав митрополит.

  • 14 січня Вселенський патріархат оприлюднив текст Томоса про надання автокефалії Православній церкві України. Згідно з документом, «Православна церква, що перебуває в межах політично суверенної і повністю незалежної держави України, її митрополит, архиєпископ і єпископ, її монастирі та парафії, а також усі церковні установи в ній відтепер автокефальні, незалежні та самокеровані».