Blue Origin Джеффа Безоса показала дизайн ракети-конкурента Falcon Heavy

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Компанія Blue Origin, якою керує засновник Amazon.com Джефф Безос, представила новий дизайн важкої двоступеневої ракети-носія New Glenn, дебют якої запланований на 2021 рік, повідомляє Space.com.

New Glenn матиме висоту 95 м. За планами розробників, ця ракета зможе виводити на низьку навколоземну орбіту до 50 тонн корисного навантаження. Представники Blue Origin заявили, що перший ступінь ракети здатен до самостійного повернення і розрахований на не менше ніж 25 польотів.

У ролику, який представила Blue Origin, показані основні етапи типової місії для важкої ракети компанії, зокрема посадку першого ступеню на морську платформу, що відсилає глядача до таких самих посадок перших ступенів ракет Falcon 9 від SpaceX Ілона Маска.

Як порівняти з попереднім баченням ракети, Blue Origin внесла зміни в її дизайн і конструкцію. Наприклад, більш стара версія мала обтічник корисного навантаження (ніс ракети) у формі кулі, а його ширина становила 5,4 м. Новий дизайн передбачає обтічник завширшки близько 7 м і традиційну для таких ракет овальну форму.

Крім того, шість посадочних опор першого ступеню тепер будуть розгортатися по-іншому — назовні і знизу, майже так само, як опори у Falcon 9, замість того, щоб ковзати вниз, як у попередніх версіях New Glenn.

  • Двоступенева ракета Falcon Heavy від SpaceX має у висоту 70 м і може виводити на низьку навколоземну орбіту до 70,3 тонн корисного навантаження. Перший ступінь Falcon Heavy складається з трьох модифікованих Falcon 9, які розраховані на повторне використання після самостійного приземлення. Перший успішний пуск цієї ракети відбувся в лютому 2018 року.
  • Користувачі Twitter просять Ілона Маска пофарбувати тестовий модуль космічного корабля SpaceX Starship, як в коміксі «Пригоди Тінтіна».
  • NASA працює над власним проектом важкої ракети під назвою «Система космічного запуску» (SLS) і розраховує з її допомогою доставляти астронавтів на Місяць і Марс. Представники американського космічного агентства заявили, що SLS буде найпотужнішою ракетою з усіх будь-коли створених. Перший політ SLS запланований на червень 2020 року.