BlaBlaCar можуть ввести в Україні ідентифікацію користувачів за паспортами. Причиною стало резонансне вбивство в Росії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Сервіс пошуку автомобільних попутників BlaBlaCar запроваджує в Росії ідентифікацію користувачів за паспортними даними. Причиною стало резонансне вбивство директора ресторану мережі Burger King Ірини Ахматової, яку через сервіс знайшов її вбивця. Український підрозділ компанії вже обговорює можливість нововведення.

Що сталося?

Увечері 23 грудня 29-річна Ірина Ахматова їхала на своєму авто із Москви в Тулу і підібрала попутником через сервіс 39-річного Віталія Чікірєва, який, за версією слідства, задушив Ахматову і заволодів її автомобілем, щоб продати його на запчастини.

Чікірєв за допомогою різних пошт і сім-карт створив фейкові акаунти на BlaBlaCar і забронював усі місця в авто дівчини. Після цього вбивства у Росії заговорили про ненадійну систему ідентифікації користувачів у сервісі.

Навіщо запроваджують нововведення?

Зараз реєстрація проходить за номером телефону та електронною поштою, а також за допомогою системи відгуків і рейтингу. Тепер BlaBlaCar найближчим часом введе ID-check, який повинен забезпечити додаткову безпеку.

«Після гучної трагедії в сервісі може зʼявитися нововведення, після якого, як вважають у BlaBlaCar, серед користувачів залишаться тільки реальні люди, особи яких підтверджені», — сказав прес-секретар сервісу Сергій Авакян-Ржевський, пише КП.

У компанії зазначили, що такий метод дозволить правоохоронцям швидко встановлювати дані будь-якого користувача сервісу, незалежно від того, що він вказав при реєстрації.

Коли чекати в Україні?

Як повідомила theБабелю прес-секретар українського BlaBlaCar Юлія Крупенко, запровадження ідентифікації за паспортом у нас в країні — на стадії обговорення, але точних або приблизних термінів немає.

«Як сервіс, який прагне забезпечити максимальний рівень надійності і безпеки, ми багато уваги приділяємо цим питанням. Ідентифікація за паспортними даними — один із способів підвищити безпеку на платформі, який успішно працює у Франції, і найближчим часом запрацює в Росії. В Україні ми так само розглядаємо можливість запуску ідентифікації за документами», — повідомила вона.