ЄС опублікував імена офіцерів ГРУ, які потрапили під санкції через отруєння Скрипалів. Серед них — Петров і Боширов

Дата:
ЄС опублікував імена офіцерів ГРУ, які потрапили під санкції через отруєння Скрипалів. Серед них — Петров і Боширов

Jack Taylor / Getty Images

Рада ЄС 21 січня ввела санкції проти девʼяти фізичних осіб і однієї юридичної особи у звʼязку з використанням і поширенням хімічної зброї. Про це повідомляється в офіційному журналі Євросоюзу.

Серед чиновників і силовиків, які потрапили під санкції, — керівник ГРУ Росії, його заступник і ще два співробітники спецслужби. Їх визнали відповідальними за зберігання, транспортування та використання в Солсбері (Велика Британія) токсичного нервово-паралітичного агента «Новачок» 4 березня 2018 року.

У список потрапили підозрювані «отруйники» російського екс-розвідника Сергія Скрипаля та його доньки Юлії у Великій Британії — Анатолій Чепіга («Руслан Боширов») і Олександр Мішкін («Олександр Петров)». У чорний список також потрапили голова ГРУ (з грудня 2018 року) Ігор Костюков та його перший заступник Володимир Алексєєв.

Глава дипломатії ЄС Фредеріка Могеріні заявила, що санкції проти співробітників ГРУ через справу Скрипаля в межах нового режиму співтовариства за хімзброю мають «міцну законну базу».

Санкції також ввели проти сирійського Науково-дослідного центру, відповідального за розробку і виробництво хімічної зброї, і проти пʼяти посадових осіб, які безпосередньо беруть участь у роботі центру.

Санкції включають заборону на поїздки до ЄС і заморожування активів фізичних та юридичних осіб. Крім того, фізичним і юридичним особам ЄС заборонено надавати кошти тим, хто включений в санкційний список.

  • 19 грудня 2018 року США запровадили санкції проти «отруйників» Скрипалів — Петрова і Боширова.
  • Сергія і Юлію Скрипалів отруїли в Солсбері 4 березня 2018 року. Британська влада звинувачує в цьому російські спецслужби, зокрема офіцерів Головного розвідувального управління Генштабу ЗС РФ, які працювали під псевдонімами Олександр Петров і Руслан Боширов.
  • Журналісти встановили, що під призвіщем Боширов ховається полковник ГРУ Анатолій Чепіга, а псевдонім Олександр Петров використовує військовий лікар Олександр Мішкін.