Український військовий Віталій Марків виступив на суді в Італії. За що його судять?

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Український військовий Віталій Марків виступив на суді в Італії. За що його судять?

Youtube / Espreso.TV

Український військовий Віталій Марків, якого судять в Італії за загибель на Донбасі італійського фотографа Андреа Роккеллі, прокоментував світлини, які звинувачення надало суду в якості доказів, повідомляє «Радіо Свобода».

«Свідки продемонстрували на суді чимало фотознімків із зображенням Віталія Марківа в зоні бойових дій, зокрема на місці його дислокації — горі Карачун. Серед цих фото з цифрових носіїв інформації, вилучених у Марківа, були світлини брутальних сцен, зокрема рештки обгорілого тіла. На іншій фотографії боєць Нацгвардії Марків разом із побратимами тримає прапор із нацистською символікою, а поруч на стіні висить синьо-жовтий стяг України», — пише видання.

Суддя дозволила Марківу прокоментувати ці світлини. Він пояснив, що на одному фото — обгорілі рештки тіла лідера бойовиків «ДНР» Арсена Павлова («Мотороли»). На другому знімку Марків разом із іншими солдатами демонструють нацистський прапор, який українці вилучили у сепаратистів.

Хто такий Марків і за що його судять?

Український військовий, заступник командира взводу в батальйоні Національної гвардії імені генерала Сергія Кульчицького. Брав участь у бойових діях на Донбасі. У 2017 році Марківа затримали у Болоньї (Італія) за звинуваченням у причетності до загибелі італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі. Він та його російський напарник Андрій Миронов загинули у травні 2014 року в селі неподалік Словʼянська через мінометний обстріл.

Що говорить обвинувачення?

Родичі Роккеллі у липні минулого року висунули позов проти України з вимогою €500 тисяч компенсації. Вони наполягають на версії умисного вбивства. Між тим висновки щодо цього розслідування слідство робило виключно на базі вилучених матеріалів та телефонних прослуховувань. Огляд місця загибелі Роккеллі італійські слідчі не здійснювали.

Що говорить українська сторона?

У листі до міністерства внутрішніх справ Італії глава МВС України Арсен Аваков пояснив, що у Марківа не було особистих мотивів вбивати італійського журналіста. Міністр додав, що Марків перебував за декілька кілометрів від місця вбивства Роккеллі, а Нацгвардія у травні 2014 року не мала на озброєнні мінометів та іншої зброї такого масштабу і потужності, які могли б спричинити загибель фотокореспондентів.

Що далі?

У листопаді 2017 року суд відмовився змінити Марківу запобіжний захід, тому він досі перебуває під арештом у Павії. Як пише «Радіо Свобода», наступне засідання суду відбудеться 25 січня. На ньому заслухають експертів з балістики, італійського дипломата та військового експерта.

Сторона обвинувачення хоче опитати депутатів Верховної Ради Андрія Антонищака та Богдана Матківського, а також українського прокурора, який керував розслідуванням справи Роккеллі в Україні.