В одному з університетів Великої Британії під час прибирання знайшли таблицю Менделєєва, датовану 1885 роком

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:
В одному з університетів Великої Британії під час прибирання знайшли таблицю Менделєєва, датовану 1885 роком

University of St Andrews

В університеті Сент-Ендрюс (University of St Andrews) у Великій Британії знайшли періодичну таблицю хімічних елементів Менделєєва, датовану 1885 роком. Вчені вважають, що вона є найстарішою у світі. Про це пишуть на сайті університету.

Таблицю знайшов Алан Ейткен ще в 2014, під час генерального прибирання. В одній з комор університету було повно хімікатів, обладнання та лабораторного приладдя. Через кілька місяців сортування та інвентаризації було виявлено рулон навчальних таблиць. Серед них була велика, надзвичайно давня періодична таблиця. Університет звернувся до низки експертів для перевірки її справжності та визначення віку.

Професор Ерік Шеррі, експерт з історії періодичних таблиць з Каліфорнійського університета в Лос-Анджелесі, датував таблицю між 1879 і 1886 роками, грунтуючись на представлених елементах. Наприклад, галій і скандій, відкриті в 1875 і 1879 роках відповідно, присутні на ній, а германію, відкритого в 1886 році, немає.

Після проведення дослідження вчені прийшли до висновку, що таблиця є найстарішою зі збережених у світі.

«Ми раді, що тепер знаємо, що найстаріша з відомих періодичних таблиць міститься в Сент-Ендрюс. Завдяки щедрості Національного фонду збереження рукописів цей екземпляр був збережений для нинішнього і майбутніх поколінь, і ми сподіваємося зробити його доступним для всіх», — зазначив Габріель Сьюелл, голова відділу спеціальних колекцій університету.

  • Американські біохіміки з Каліфорнійського технологічного інституту розробили систему перебудовуваної ДНК-орігамі, в уже готовій структурі якої окремий елемент можна замінити на інший. Працездатність запропонованого підходу вчені показали, зігравши партію в хрестики-нулики на мікрометровому полі.
  • Вчені Глибинної вуглецевої обсерваторії знайшли бактерію, яка дихає ураном і виділяє відходи у вигляді маленьких кристалів.