Рада не скасувала мораторій на продаж сільгоспземлі. Але на кредити від МВФ це більше не впливає

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Верховна Рада не скасувала мораторій на продаж землі сільгосппризначення, продовжений 20 грудня 2018 року. У парламенті не вистачило голосів при розгляді постанови нардепів від БПП Віктора Пинзеника та Олексія Мушака, які хотіли скасувати результати голосування за продовження мораторію. Автори стверджували, що депутати голосували за мораторій «із кнопкодавством».

За скасування результатів голосування проголосували 65 депутатів при 226 мінімально необхідних. Рада провалила «альтернативну» постанову, і закон про продовження мораторію до 2020 року був розблокований. Його подадуть на підпис спікеру Ради і президенту, документ набуде чинності після публікації.

При цьому під час обговорення постанови депутати зазначили, що за період відсутності мораторію угоди з купівлі-продажу землі не проводилися, оскільки немає законопроекту про ринок землі.

Відзначимо, скасування мораторію та створення ринку сільгоспземель в Україні довгий час були однією з вимог МВФ. Однак така вимога відсутня в списку структурних маяків Фонду за новою програмою співпраці з Україною.

  • Законопроект про продовження цього мораторію, зокрема, передбачає, що Кабінет міністрів до 1 березня 2019 року має розробити і внести на розгляд парламенту проект закону про обіг земель сільськогосподарського призначення.
  • Заборону продавати і купувати землю ввели в 2002 році — «на перехідний період», поки не буде прийнятий закон про обіг сільгоспземель.
  • Європейський суд з прав людини (ЄСПЛ) визнав порушенням прав людини тотальну заборону на купівлю-продаж сільгоспземель в Україні.