McDonaldʼs програв суд за Big Mac ірландській мережі фастфуду

Автор:
Олег Панфілович
Дата:

Мережа ресторанів швидкого харчування McDonaldʼs позбулася права на товарний знак Big Mac у Європі, пише Fox News.

Про що йдеться?

У бюро Європейського союзу з питань інтелектуальної власності звернулася ірландська мережа швидкого харчування Supermacʼs. Фірма володіє більш ніж сотнею торгових точок в Ірландії та Північній Ірландії, проте досі не могла відкривати ресторани в інших країнах ЄС. Їй протидіяла мережа McDonaldʼs, яка стверджувала, що покупці будуть плутати назви бургера Big Mac та ресторану Supermacʼs.

З 1996 року McDonaldʼs володіє правом на ексклюзивне використання бренду Big Mac в ЄС. Це давало компанії право не тільки випускати продукцію з такою назвою, але й відчиняти ресторани під вивіскою Big Mac.

Що тепер?

Бюро винесло рішення на користь Supermacʼs, пославшись на те, що мережа McDonaldʼs із 1996 року жодного разу не скористалася своїм правом відкрити ресторани з такою назвою, і відкликало у компанії патент на Big Mac. Крім того, у бюро зазначили, що бургери Big Mac не є очевидним доказом того, що McDonaldʼs насправді використовує патент на цю марку.

Виходячи з цього, Supermacʼs тепер зможе відкривати свої заклади в усій Європі. Теоретично, як стверджує видання, Supermacʼs навіть може випускати продукцію з назвою Big Mac.

У самій компанії назвали тактику McDonaldʼs «знущаннями над товарними знаками». «Вони реєструють торгові марки, які просто тримають у «скрині» для використання проти майбутніх конкурентів», — наводить слова представників компанії телеканал.