«Найбільша поразка уряду з 1920-х років». Палата громад Великої Британії проголосувала проти Brexit

Автор:
Ольга Матвєєва
Дата:

15 січня Палата громад Великої Британії проголосувала проти Brexit. Депутати британського парламенту відхилили угоду про вихід країни з Європейського Союзу, на якому наполягала Тереза Мей.

Проти проголосували 432 парламентарі, за — 202.

Лідер лейбористів Джеремі Корбін оголосив про запуск процедури вотуму недовіри премʼєр-міністру Мей. Він відбудеться 16 січня 2019 року.

Корбін також зазначив, що результат сьогоднішнього голосування — «найбільша поразка уряду з 1920-х років».

Уряд тепер має три дні для того, щоб винести на розгляд парламенту новий план дій.

За день до цього Палата лордів парламенту Великої Британії не підтримала урядовий проект угоди щодо виходу з ЄС і відкинула узгоджений премʼєром Терезою Мей варіант Brexit.

«Палата лордів 321 голосом за і 152 проти проголосувала за те, щоб відмовитися від сценарію виходу з ЄС без угоди і висловити жаль з приводу умов урядового проекту угоди щодо майбутніх відносин з ЄС», — повідомляється в офіційному Twitter-акаунті Палати лордів.

У Палаті лордів уточнили, що остаточне рішення прийматиме Палата громад. Але це голосування чудово показує, що «лорди вважають, що ця урядова угода шкодить Великій Британії».

Згідно з прогнозом аналітичного центру The Economist Intelligence Unit (EIU), у разі провалу голосування подальших варіантів розвитку кілька: повторне голосування за пропозицію Мей; депутати можуть змусити Мей прийняти більш мʼякий варіант Brexit, при якому Велика Британія залишиться частиною Європейської економічної зони, як Норвегія; зміна уряду і дострокові парламентські вибори; Brexit без угоди — вихід з ЄС без угоди.

  • Палата громад парламенту Великої Британії обмежила повноваження уряду в податковій сфері в разі виходу країни з ЄС без угоди.
  • 25 листопада лідери 27 країн-членів Євросоюзу підтримали угоду про вихід Великої Британії з ЄС. Голосування за Brexit у Великій Британії повинно було відбутися 11 грудня. Однак премʼєр Тереза Мей перенесла його з-за відсутності вірогідної підтримки. Мей назвала крайнім терміном для голосування 21 січня 2019 року.
  • Фінансові компанії та банки вивели з Великої Британії в інші країни ЄС активи загальною вартістю 800 млрд фунтів стерлінгів (понад $1 трлн) через майбутній Brexit.