NYT: Трамп не відмовився від ідеї виходу США з НАТО

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
NYT: Трамп не відмовився від ідеї виходу США з НАТО

NATO / Flickr

Президент США Дональд Трамп не відмовився від ідеї покинути НАТО, пише The New York Times з посиланням на джерела в адміністрації президента.

За 2018 рік глава держави кілька разів у приватних розмовах висловлював бажання вийти з організації. На саміті НАТО в липні Трамп зажадав від членів альянсу підвищити витрати на оборону. В іншому випадку, як заявив президент, США можуть вийти з НАТО. Незважаючи на це, пізніше Трамп заявив, що при ньому альянс став «набагато сильнішим, ніж раніше».

Як пише видання, під час саміту Трамп говорив своїм радникам із національної безпеки, що не бачить сенсу в існуванні альянсу, і запропонував США вийти з нього. У той же час екс-міністр оборони Джеймс Меттіс і радник з нацбезпеки Джон Болтон щосили намагалися дотримуватися початкового курсу військової стратегії без згадки задумів президента. Це, на їхню думку, різко знизило б вплив Вашингтона в Європі та «додало б сил Росії на десятиліття вперед».

Джерела The New York Times стверджують, що радників Трампа досі турбують його неодноразові заяви про бажання вийти з НАТО. Побоювання посилюються тим, що Трамп намагається тримати в секреті зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним, а також тим, що ФБР розслідує звʼязки його адміністрації з Кремлем.