Українські моряки відмовилися свідчити у московському суді. На засідання приїхали дипломати зі США та Європи

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Українські моряки відмовилися свідчити у московському суді. На засідання приїхали дипломати зі США та Європи

Anton Novoderezhkin / TASS via Getty Images

Українські моряки відмовилися давати свідчення на засіданні Лефортовського суду Москви, повідомляють РИА Новости.

Моряки Богдан Головаш, Сергій Попов, Андрій Шевченко і Володимир Терещенко заявили, що не відповідатимуть на питання суду, пославшись на Женевську конвенцію.

Під час засідання захист українських моряків подав клопотання про перенесення справи до військового суду, повідомляє ТАСС. «Підсудність Лефортовському районному суду Москви визначена без урахування всіх обставин справи і сукупності правових норм, що підлягають застосуванню. Захист вважає, що дане клопотання підлягає передачі для розгляду Московському гарнізонному військовому суду», — сказав адвокат одного з моряків Сергій Бадамшин.

За його словами, це необхідно зробити в тому числі і тому, що захопленню українських моряків «передували і супроводжували події, які являють собою конфлікт між РФ і Україною».

Такої ж думки дотримується уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денісова. «Це судилище ...суд вже отримав всі необхідні вказівки, щоб пан президент [Росії] посилив свої позиції у цій справі і отримав додаткові докази того, що наші моряки — не військовополонені, а звичайні злочинці», — заявила вона.

Журналіст Роман Цимбалюк опублікував відео доставки моряків у Лефортовський суд Москви.

Міністр закордонних справ Латвії Едгарс Рінкевічс у Twitter повідомив, що на засідання суду приїхали дипломати з Латвії, ЄС, США, Великої Британії, інших країн Балтії, Польщі, Чехії, Швеції і Данії. Міжнародні партнери висловлюють солідарність з моряками і вимагають їхнього негайного звільнення.