ФСБ вимагає провести суд над українськими моряками в закритому режимі. Російський омбудсмен скасувала зустріч з українською колегою в СМС

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Російський омбудсмен Тетяна Москалькова скасувала зустріч зі своєю українською колегою Людмилою Денісовою. Уповноважені з прав людини двох країн раніше повинні були зустрітися до засідання російського суду про продовження арешту захопленим Росією в Чорному морі українським морякам. При цьому ФСБ вимагає провести засідання суду в закритому режимі.

Засідання Лефортовського суду заплановано на 15 січня. На ньому розглянуть питання про продовження запобіжного заходу українським морякам до 26 квітня. Як повідомив адвокат Микола Полозов, слідче управління ФСБ Росії буде клопотати про те, щоб суд проходив у закритому режимі.

Полозов зазначив, що закритий формат засідання суду суперечить позиціям гласності та доступності судового процесу для громадськості і ЗМІ, на чому наполягає Україна.

Тим часом, український омбудсмен Людмила Денісова вже прибула в Росію разом з родичами чотирьох із 24 захоплених українських моряків. Проте, якщо засідання відбуватиметься в закритому режимі, ні українського омбудсмена, ні родичів затриманих до зали суду не допустять.

При цьому Денісова повідомила про те, що, незважаючи на досягнуті раніше домовленості про конфіденційну зустріч, її російська колега Москалькова не зможе зустрітися з нею до суду. За словами Денісової, російський омбудсмен в СМС повідомила їй про те, що 14 січня Москалькова їде у позапланове відрядження, а 15 січня летить в Узбекистан.

«Тобто всі наші попередні домовленості щодо конфіденційного обговорення важливих для нас питань не мають для Уповноваженого РФ [Москалькової] ніякої ваги», — резюмувала Денісова.