Міноборони Росії просить право збивати пасажирські літаки за порушення кордону. Криму це теж стосується

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Міністерство оборони Росії зареєструвало проект закону, який дозволить збивати пасажирські та військові літаки за порушення повітряного простору та кордону РФ. Цей проект розміщено на сайті уряду.

Згідно з ним, можна буде збивати літаки, якщо вони не відповідають на попередження, наблизившись до кордону Росії менш ніж на 50 кілометрів.

В «небезпечну категорію» літаки потрапляють у тому випадку, якщо вони загрожують «масовою загибеллю людей, екологічною катастрофою або нападом на стратегічні обʼєкти».

Якщо пасажирські літаки не несуть у собі загрози, то їх наказано примушувати до посадки на російському аеродромі або видворяти за межі повітряного простору РФ.

При цьому, з проекту постанови не зрозуміло, яким саме чином російські військові будуть визначати ту чи іншу загрозу з боку літаків.

Зазначимо, що Росія вважає анексований Крим своєю територією, і тому, у разі прийняття законопроекту, збивати літаки росіяни зможуть і на території України.

Росія вже активно накопичує озброєння на півострові, перекидаючи значні угруповання військ. Так, у грудні 2018 року в Криму на бойове чергування заступив четвертий дивізіон зенітних ракетних комплексів С-400 «Тріумф» [ЗРК великої і середньої дальності для знищення всіх сучасних та перспективних засобів повітряно-космічного нападу]. Дивізіони базуються у Євпаторії, Феодосії, Севастополі та Джанкої.