Меркель: Німеччина бере на себе відповідальність за злочини нацистів у Греції

Автор:
Олена Мельник
Дата:
Меркель: Німеччина бере на себе відповідальність за злочини нацистів у Греції

Carsten Koall / Getty Images

Німеччина бере на себе відповідальність за злочини нацистів у Греції. Про це заявила канцлер ФРН Ангела Меркель під час свого візиту в Афіни, пише агентство AFP.

Гітлерівська Німеччина напала на Грецію у квітні 1941 року. Вона перебувала під окупацією нацистів до жовтня 1944 року.

За час окупації понад 30 000 цивільних осіб загинули в Афінах від голоду, десятки тисяч — внаслідок репресій з боку нацистів і колабораціоністів; економіка країни була зруйнована.

  • 10 січня Меркель вперше з 2014 року прибула в Грецію для зустрічі з премʼєр-міністром країни Алексісом Ципрасом та іншими чиновниками. Її візит триває і сьогодні, 11 січня. На час перебування Меркель в Афінах грецька влада заборонила демонстрації в місті.
  • У жовтні 2018 року президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайєр відвідав колишній концтабір за межами Афін і вибачився за дії німецького націонал-соціалістичного уряду під час окупації Греції.
  • Через два тижні після цього Греція зажадала від Німеччини репарацій в розмірі €288 млрд за заподіяну під час нацистської окупації шкоду. Берлін відхиляє ці вимоги. Влада Німеччини раніше заявляла, що всі претензії були вирішены ще в 1960 році. Тоді Афінам виплатили суму, еквівалентну €231 млн.