The New York Times: Прокурори США перевіряють українців, які відвідували інавгурацію Трампа

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
The New York Times: Прокурори США перевіряють українців, які відвідували інавгурацію Трампа

Andres Castellano / Flickr

Команда спецпрокурора Роберта Мюллера, яка розслідує втручання Росії в американські вибори, зацікавилася українцями, які відвідували інавгурацію Трампа в 2017 році, пише The New York Times.

Серед тих, кого згадують автори статті — екс-нардепи Сергій Ківалов і Андрій Артеменко, чинні парламентарі Сергій Льовочкін і Борислав Береза, а також бізнесмен Павло Фукс.

Як пише видання, українці відвідували зустрічі в Trump International Hotel із впливовими членами Конгресу від Республіканської партії та близькими союзниками Трампа. «Вони позиціонували себе як посередники, які могли б допомогти вирішити одну з найбільш складних зовнішньополітичних проблем, що стоять перед новою адміністрацією, — «потворний військовий глухий кут між Росією і Україною», а також жорсткі санкції проти Москви після захоплення Криму», — йдеться в матеріалі.

В межах розслідування федеральні прокурори опитали свідків про те, як деякі українці отримали доступ до інавгураційних подій, з ким вони зустрічалися під час перебування в США і про те, що саме вони обговорювали, включаючи питання щодо пропозицій «мирного» плану для України.

Також прокурорів цікавило, чи використовували іноземці з України та інших країн кошти, щоб замаскувати пожертви в інавгураційний комітет. Законодавство США забороняє іноземцям брати участь в інавгураційному комітеті, хоча вони можуть відвідувати саму інавгурацію, якщо квитки для них купують американці.

  • Інавгурація Трампа відбулася 20 січня 2017 року. На неї спеціальному комітетові вдалося зібрати за допомогою пожертв рекордну суму в $107 млн.
  • В середині грудня федеральні прокурори в Мангеттені почали розслідування щодо можливих витрат інавгураційним комітетом Трампа частини зі $107 млн не за призначенням.
  • Команда Мюллера з травня 2017 року розслідує втручання Росії у президентські вибори США 2016 року і звʼязки між Кремлем і передвиборним штабом Дональда Трампа.