Російский «суд» у Криму залишив активіста Бекірова під вартою. Захист наполягає на його переведенні в медсанчастину

Автор:
Борис Васильківський
Дата:
Російский «суд» у Криму залишив активіста Бекірова під вартою. Захист наполягає на його переведенні в медсанчастину

Facebook / Элеонора Бекирова

Підконтрольний російській владі «Верховний суд Криму» 10 січня відмовив у задоволенні апеляційної скарги на продовження арешту кримськотатарського активіста Едема Бекірова, якого звинувачують у зберіганні вибухових речовин і боєприпасів, повідомляє «Крим.Реалії».

Перед засіданням суддя запитав у Бекірова, чи є у нього проблеми зі здоровʼям, на що Бекіров відповів, що не знає, яким чином він «так довго протримався з таким списком хвороб у СІЗО».

«Я вам точно заявляю, що з кожним днем мені тільки гірше», — розповів на суді Бекіров.

Його адвокат Іслям Веліляєв заявив клопотання про долучення медичної довідки з Генічеської центральної районної лікарні про стан здоровʼя Бекірова, і суд дав свою згоду на це.

«Мій підзахисний — інвалід першої групи, стан здоровʼя постійно погіршується. Усі новорічні свята він пробув без звʼязку з адвокатами. Зараз він знаходиться в спецблоці, я неодноразово просив адміністрацію СІЗО перевести його в медсанчастину. Немає можливості, щоб його спостерігали лікарі. Мій підзахисний перебуває на межі між життям і смертю. Йому потрібен постійний догляд. Я прошу задовольнити апеляційну скаргу і змінити запобіжний захід на домашній арешт», — заявив Веліляєв.

Зі свого боку адвокат Олексій Ладен, аргументуючи суду необхідність переведення Бекірова під домашній арешт, теж розповів про стан його здоровʼя. За його словами, стан затриманого громадянина України зараз критичний.

«Захистом були надані медичні документи на 87 сторінках про стан здоровʼя мого підзахисного, зокрема документи, згідно з якими Бекірова не можна утримувати в СІЗО. Мій підзахисний приймає 16 таблеток на день, не рахуючи перевʼязок ампутованої ноги. Коли його один раз привезли в Семашка і заміряли рівень цукру в крові, лікар жахнувся і сказав, що в будь-який момент Бекіров може впасти в кому. Зараз не вирішується питання, чи вчинив Бекіров якийсь злочин, чи ні. Вирішується питання, чи буде він жити взагалі», — розповів Ладен.

При цьому російський прокурор заперечував проти задоволення апеляційної скарги захисту. Згідно з рішенням суду, Бекіров залишиться в СІЗО до 11 лютого.

Відзначимо, що у представництві Євросоюзу в Україні закликали російську владу в Криму «звільнити Бекірова без зволікання, а також негайно надати належну медичну допомогу».