Foreign Policy: Нове обличчя тероризму буде говорити російською. Заходу варто звернути увагу на колишні радянські країни

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:
Foreign Policy: Нове обличчя тероризму буде говорити російською. Заходу варто звернути увагу на колишні радянські країни

Wikimedia Commons

Загроза міжнародного й антизахідного тероризму в 2019 році буде посилюватися з боку пострадянських країн. Заходу необхідно переглянути своє бачення проблеми та переключитися з Близького Сходу.

Про це йдеться в матеріалі американського журналу Foreign Policy.

Журнал зазначає, що останнім часом все частіше загроза стала виходити з південно-східних країн колишнього Радянського Союзу, таких як Таджикистан, Казахстан, Чечня, Туркменістан тощо. Вихідці з цих регіонів все частіше зустрічаються у терористичних організаціях і звертають все більше уваги на Захід, вже не надаючи особливого значення місцевим конфлікам, в той час як ісламісти Близького Сходу все більше грузнуть у локальних війнах в Іраку, Сирії та Ємені.

Російськомовні бойовики вже здійснювали теракти, але поки що поодинокі. У 2017 році вантажівки, якими керували вихідці з Узбекистану, наїхали на пішоходів у Нью-Йорку і Стокгольмі. У тому ж році у Туреччині узбек атакував нічний клуб. У 2016 році терорист-смертник з Росії влаштував вибух у Стамбулі.

У 2017 році щонайменше 8,5 тисяч вихідців з колишнього СРСР вступили в ряди «Ісламської держави» (ІД), де придбали великий досвід боротьби з силами НАТО і США, отримавши на додачу бажання помсти. На даний момент вони бачать слабкість ІД, проте тяга до війни проти Заходу в них продовжує зростати.

Журнал навів приклад Ахмеда Чатаєва — автора атаки в Стамбульському аеропорту. Він планував нанести удар Заходу, ще коли був бойовиком на Близькому Сході. Його телефонні розмови з іншим російськомовним терористом показали, що обʼєктами атаки могли бути консульства США і популярні серед американців ресторани Грузії та Туреччини.

При цьому пострадянським бойовикам набагато простіше їздити в інші країни, ніж арабам.

Масло у вогонь підливають і дії урядів країн, звідки вийшли бойовики. Репресії проти віруючих мусульман в Казахстані, Таджикистані, Узбекистані допомагають ісламістам займатися продуктивним вербуванням.

Кілька популярних шейхів з Близького Сходу, зокрема саудитський клерік Абулазіз аль-Тарефе, мають значну російськомовну аудиторію в соціальних мережах, таких як VK, Однокласники та Telegram.

При цьому між США, НАТО і Росією дуже багато ворожнечі, щоб ефективно і злагоджено протистояти загрозі.