У 2017 році Google за допомогою «сендвіча» уникла оподаткування майже $23 млрд

Автор:
Олена Мельник
Дата:
У 2017 році Google за допомогою «сендвіча» уникла оподаткування майже $23 млрд

Alex Wong / Getty Images

У 2017 році компанія Google перевела €19,9 млрд ($23 млрд) через голландську підставну компанію на Бермудські острови, щоб скоротити оподаткування. Про це пише Reuters, посилаючись на дані Торгової палати Нідерландів.

Згідно з документами, переведена через Netherlands Holdings BV сума була приблизно на €4 млрд більшою, ніж у 2016 році.

«Ми виплачуємо всі необхідні податки та дотримуємося податкового законодавства в кожній країні, в якій ми працюємо, по всьому світу», — йдеться в заяві Google. У компанії підкреслюють, що за останні десять років заплатили глобальну ефективну податкову ставку в розмірі 26%.

Reuters пише, що для переказів на Бермуди своїх доходів, отриманих за межами США, Google використовує дві дочірні компанії: нідерландську Netherlands Holdings BV та ірландську Ireland Holdings.

  • «Подвійна ірландська з голландським сендвічем», або «Подвійний ірландський віскі з голландським сендвічем» — популярна у США схема оптимізації податкових зобовʼязань за допомогою використання ірландських і голландських компаній. Ірландські компанії виступають в ролі «хліба», а між ними знаходиться голландська компанія, як «сир» або «ковбаса».
  • Схема є законною і дозволяє значно зменшувати податки як на території США, так і на території держави виникнення доходів.
  • Однак під тиском Європейського союзу і Сполучених Штатів Ірландія в 2014 році вирішила відмовитися від угоди, припинивши податкові пільги для Google з 2020 року.