Паспортний скандал у Франції: екс-помічник Макрона незаконно користувався дипломатичними документами

Автор:
Борис Васильківський
Дата:

Комітет Сенату Франції за законодавством звернувся в Єлисейський палац і уряд з проханням пояснити, на яких підставах колишній помічник президента Емманюеля Макрона Олександр Беналля міг використовувати дипломатичні паспорти після його відсторонення від займаної посади. Про це повідомляє агентство AFP з посиланням на представників комітету.

Сенатори перевірять, чи «справді звільнення Беналлі призвело до припинення будь-якої співпраці між ним і адміністрацією президента».

«Грунтуючись на інформації, яка буде передана нам, ми будемо вдячні за проведення нових слухань у цій справі», — зазначили в комітеті.

Що сталося?

Наприкінці 2018 року прокуратура Парижа за запитом французького МЗС розпочала попереднє розслідування у справі про можливе незаконне використання Беналлею диппаспортів вже після того, як він залишив посаду помічника президента.

Влада підозрює, що він міг використовувати їх під час закордонних поїздок, щоб представлятися посадовою особою і пропонувати послуги як офіційний представник Франції.

У липні 2018-го адміністрація президента Франції відсторонила Беналлю від виконання службових обовʼязків у звʼязку зі звинуваченнями в побитті учасників маніфестацій 1 травня в Парижі. Зараз стосовно нього за цими епізодами проводять три незалежні розслідування.